Sömnad

Växtfärga lösa fiber

2010-06-12 12:43 #0 av: LinaN

De flesta har provat på att färga garn och tygbitar, men har ni provat att färga lösa fiber?

Jag bestämde mig ungefär 22.47 på kvällen att jag ska testa att färga ull, och inte vilken ull som helst utan sådan som är obehandlad direkt från fåret. Sagt och gjort, ni ska nu få ta del av detta mitt i natten-projektet.

Jag började med att rota fram alla mina växtfärgningssaker och valde att färga med Krapp och Blå Bresilja eftersom jag vet att de brukar ge klara och rejäla färger.

Jag började med att ta loss en rejäl tuss med ull ur min ullkorg. Ca 1hekto blev det när jag uppskatta vikten i näven.

färgning 001.JPG

Sedan så blötlade jag ullen i ljummet vatten medan jag förberedde betningen och färgbadet. Jag betade med alun och vinsten. Jag bytte gradvis till varmare vatten i hinken med vatten också så att ullen inte skulle få en chock sen när man lägger det i färgningsgrytan.

färgning 002.JPG

Sedan tänkte jag att jag skulle vara litet smart och klyftig, jag skulle göra "färgningstepåsar" dvs en påse som man lägger färgämnet i för att undvika att få det i HELA färgningsprojektet sedan... Och tänkte att givetvis så kommer ju ett kaffefilter att fungera!

Men Nej, det gör det inte, pga hettan i vattnet så löser sig "limmet" snart upp och färgämnena ligger likt förbaskat i hela vattnet och utan en sil eller annat lämpligt så kommer man ha detta i sinafiber... Vilket jag nu då har. Det blir mer jobb vid kardningen men är inte omöjligt att få ordning på. Så lär av mitt misstag och håll er undan kaffefilter! Kör istället på tunna tunna muslin-tyger för att göra tepåsar.

färgning 005.JPG

Vidare så kokade jag up växtdelarna i respektive gryta medan jag inte gjorde så mycket annat. Jag har secifika grytor och redskap för växtfärgning för jag litar inte på att jag gör tillräckligt rent så att man inte riskerar att få i sig växtfärgningskemikalier från de vanliga köksredskapen.

färgning 006.JPG

Sedan gör man som "vanligt" dvs stoppar ner fibrerna i grytan, ser till att allt blir täckt och att man sedan med jämna mellanrum försiktigt rör runt i grytan för att färgen ska sprida sig jämnt i fibrerna. Rör man för kraftigt riskerar man att fibrerna filtar sig och det vill man inte riskera. Det är onödigt mycket jobb och i värsta fall så går det inte att göra något åt i slutändan.

På bilden nedan ser man växtdelarna från krappen som mörka prickar, och det är för att min färgningspåse gick sönder... Se till att det ni använder håller annars blir det bara besvärligt i längden.

färgning 008.JPG

Jag lät ullen puttra i ca 30-45 minuter innan jag stängde av plattorna, och sedan fick det stå i grytorna hela natten och svalna. Så på morgonen så tog jag upp ullen, pillade bort en del växtdelar och sköljde sedan ullen upprepade gånger tills vattnet var klart.

Sedan så plockade jag fram torkställningen (en sån vanlig man kan köpa i de flesta butiker nuförtiden, en sådan som man kan fälla ut vingar på) lade ett tunnt tyg över spjälorna och bredde sedan ut de färgade fibrerna luftigt. Det är ingen fara om det trasslar sig litet och inte ser helt ut som obehandlad ull, det fixar man sedan när det är dags att karda. Nedan ser man tydligt hur mycket bös det blir av växtdelarna om man inte lyckas hålla dem instängda. Men fördelen är att mycket av det kommer att lossna lätt när ullen sedan torkat.

färgnind del2 001.JPG

Slutligen så är det fritt fram att börja bearbeta sin nya färgade ull. Det kan bli mycket spännande av det hela. Själv ska jag spinna av detta och det lila jag nu färgat fram. Färgerna blev mycket mildare än jag trodde, men färgningen överlag blev väldigt jämn i fibrerna. Det kommer att bli roligt att använda sig av detta framöver, även om det är fullt med växtfiber. Det har varit väldigt lärorikt att färga lösa fiber och prova på ett så pass annorlunda sätt att färga gentemot vad man är van vid när det gäller att färga färdiga garnhärvor.

färgnind del2 003.JPG

Lycka till!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-06-12 20:34 #1 av: Rajka

Bra artikel för ett galet nattprojekt Flört

Det som ligger på torkställningen ser nästan ut som räkskal Tungan ute

 

Säg till när du skapat något utav ullen

Anmäl
2010-06-12 21:13 #2 av: LinaN

#1 haha! Det har du rätt i! Det ser ut som räkor med krappbitarna som ögon! :D

Jodå, jag kommer att posta när det blir något av fibrerna också :D Ska försöka mig på att få tag på en kardmaskin, tror att min sambos moster kanske har en sådan så ska fråga snällt om jag får prova och kåna den ett tag :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-06-13 20:46 #3 av: Ahnna

#2 Koka upp? Puttra? Har jag inte lärt dig någonting? Förvånad Foten i munnen Aldrig över 90 grader i färgbadet, då kan ullfibrerna gå sönder. Flört (Jag måste ju påpeka det, för alla som inte vet det redan.) Krapp blir dessutom gulare i färgen om man låter tempen gå över 65 grader. Du får också ett mycket kraftigare färgresultat om du låter krappen ligga i vatten ett dygn innan färgningen. Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-06-13 21:41 #4 av: LinaN

#3 mjaeh.... jag lärde mig ganska så mkt på egen hand ^^

men ska man följa regelböckerna så ska det varken puttra eller koka. fast jag har aldrig lyckats få mina färgämnen till att faktiskt koka utan det småbubblar mest. ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-06-14 21:33 #5 av: Ahnna

#4 En bra termometer är en god investering när man växtfärgar. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-06-15 01:23 #6 av: LinaN

#5 då vet du vad jag önskar mig i födelsedagspresent sen då :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-11-03 10:12 #7 av: Lorita

Vilka växter använde du?

// en som just blivit ullfrälst

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-11-03 11:14 #8 av: Ahnna

#6 När fyller du år förresten? Oskyldig

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.