Annons:
Etikettsömnad
Läst 26911 ggr
Ahnna
11/15/09, 12:29 PM

Hur man fodrar ett plagg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Plagg både håller längre och värmer bättre om man fodrar dem.

Framförallt ylleplagg mår bra av att ha ett foder eftersom det hindrar ullfibrerna från att bli så slitna och uppruggade, men alla plagg blir hållbarare med ett fodertyg, eller päls, på insidan. Vad man väljer att fodra med är upp till en själv, samt vilken samhällsklass man vill att dräkten ska tillhöra, men lintyg, päls och siden verkar historiskt sett tillhöra de vanligaste materialen.

Många plagg mår bra av att ha ett mellanfoder också, som sitter mellan yttertyget och innerfodret. Det ger plagget mer stadga och naturligtvis mer isolering mot väder och vind. Att lägga ett lager fleecetyg som mellanfoder är populärt bland både medeltidare och lajvare, eftersom det värmer bra och inte syns om man lägger ett innerfoder i ett tidsenligt material närmast kroppen. Men på medeltiden var det troligen inte så vanligt att man fodrade med ett extra varmt material, utan man använde istället flera lager kläder för att få värme. Det var för övrigt vanligt ända in på 1900-talet, innan de riktigt varma fodermaterialen kom ut på marknaden.

Mellanfodret sys i för hand med hjälp av sömsmånen som blir över när man syr ihop bitarna av yttertyget. Då behöver man en sax, en vass synål och någon form av tråd. Jag har använt en ofärgad och oblekt lintråd i storlek 60/2 till plagget på bilden, vilket är tidsenligt men kanske lite överkurs.

Börja med att klippa till foderbiten så att den passar mellan sömmarna på yttertyget. Mitt fodertyg är ett glesvävt lintyg med rätt mycket formbarhet (naturlig stretch) men ett tätare lintyg hade gått lika bra.

Foder1.jpg

Vik ner sömsmånen över fodertyget och sy fast det med gles flätsöm. (Kallas ibland flanellstygn eller häxsöm.)

Herringbone1.jpg

Börja från höger och följ pilarna.

Akta så att inte nålen går igenom yttertyget, om du inte är ute efter att få en effekt av pricksöm, vill säga. Då kan du låta nålen gå igenom yttertyget och göra en millimeterstor söm där för varje stygn du fäster fodret med. Men låter du nålen bara nudda yttertyget tillräckligt mycket för att fästa tråden i det så blir fodersömmen osynlig från utsidan.

Foder2.jpg

Såhär blir det när två foderbitar är fastsydda bredvid varandra.

Nu kan man antingen låta det vara såhär, för det funkar men är inte helt slitstarkt, eller så sätter man i ett innerfoder också. Det kan man sy för hand eller på maskin - alla sömmar är ju dolda. Då klipper man ut foderbitar som ser likadana ut som yttertygets delar och så syr man ihop dem på precis samma sätt som yttertyget. Sen vänder man rätan mot kroppen och avigsidan mot mellanfodret och fäster.

KirtleFoder.jpg

Det här plagget har ett innerfoder i rött linne, vars kanter är fastsydda med svart sammet istället för att vika in yttertyget över. Mitt i bilden går sömmen som håller ihop foderbitarna, men eftersom rätsidan är vänd utåt (eller mot kroppen när man har plagget på sig) och alla sömmar är vända inåt mot mellanfodret så syns inga stygn.

Vill man inte binda kanterna med ett tyg så viker man in yttertygets kanter över fodret, alternativt så vändsyr man ihop fodret med yttertyget. Det kan vara lite knöligt med tjocka tyger, men trägen vinner!

Ett foder är ypperligt för att dölja till exempel knutar från broderier, så om man börjar med att sy ihop yttertyget och broderar det så avslutar man med att fodra - då är insidan helt "ren" från broderisömmar eftersom de döljs mellan fodret och yttertyget.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
RosaGosa
11/15/09, 11:40 PM
#1

Att lägga ett lager mellan yttertyget o fodertyget visste jag inte att man kunde göra så tack för upplysningen! Men den kunde ha kommit tidigare så kunde jag gjort så med min kappa, nu ahr jag redan börjat sy fast sömnsmånen *morr* nåja, foder blir det iallfall vid tillfälle.

Men hur fäster du med sammtesbandet? förstår itne riktigt… *ser ut som ett frågetecken*

Ahnna
11/16/09, 9:35 AM
#2

#1 Man lägger bara sammetsbandet över den råa kanten och syr fast både på utsidan och insidan med kaststygn. Om bandet är 2 cm brett så vikar man det så att 1 cm hamnar på utsidan och 1 cm hamnar på insidan.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

RosaGosa
11/16/09, 11:23 AM
#3

tack ahnna! Då är jag med på hur du menar!

Anthka
4/3/10, 10:37 PM
#4

Historiskt sett så har man inte fodrat med linne (inte under medeltiden i alla fall) men däremot ylle, päls eller siden.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
4/4/10, 12:09 AM
#5

#4 Är du helt säker? Jag tycker att jag har läst det på mer än ett ställe och kort efter medeltiden så var det ju väldigt vanligt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
4/4/10, 9:29 AM
#6

Jag är helt säker, eller ja, såpass säker som man nu kan vara när det gäller medeltida kläder, helt säker kan man aldrig vara men jag är tillräckligt säker för att själv undvika linnefoder. Kursledaren på kursen i medeltida sömnad har forskat i kläder (och höll därför en mindre föreläsning på temat) det finns ett bevarat plagg med linnefoder: Drottning margaretas gyllene kjortel. Men det är ett såntdär plagg med en massa konstigheter som inte finns någon annanstans.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Annons:
Ahnna
4/4/10, 11:02 AM
#7

#6 Jojo, men att det finns ett plagg bevarat (i lilla Sverige) pekar ju ändå på att det kan ha förekommit. Under renässansen, det vill säga direkt efter medeltiden, så förekom det linnefoder i alla tänkbara plagg enligt de källor jag har sett. Men hade denna forskare tittat på plagg utomlands också eller bara här? Vem var det, förresten? (Det kanske är nån jag känner. Glad)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
4/4/10, 12:41 PM
#8

#7 Efter vad jag förstod så finns det ett plagg med linnefoder bevarat totalt (och det råkar vara svenskt). Anders Lindkvist, jobbar på korps (var med på hertig karl om jag inte minns alldeles fel) och det är inte bara sverige han har tittat på.

Där ser man, ja jag har ju inte forskat själv utan litar på de källor han haft (har läst det han skrivit och källorna verkar pålitiliga nog).Glad

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Keller
3/12/12, 12:37 PM
#9

Det finns två väldigt bra anledningar till att man undvek linnefoder på framför allt kläder i ylle.

1. Linnets vätske uppsugande egenskaper är så 'starka' att linnet 'drar' fukten genom ett lager yllet.

Ex. Om du går klädd i en yllekjortel med en linnefoder och en linnefoder under räcker det med väldigt lätt duggregn. Så blir linnet blöt/fuktigt medans yllet förblir torrt eller har droppar på ytan som går att skacka av…

Om man där emot går kläd i en yllekjortel med yllefoder och en linnekjortel så kommer fodret inte inte att dra till sig fukten utan förbli torr vilket i sin tur leder till att linnkjorteln inte kan dra till sig någon fukt den heller.

Om man har ett ylle plagg som fodras linne - ylle så kommer linne fodret att bli blött och kallt samt att linnekjorteln även blir blöt.

Om man fodrar med ylle och det regnar så mycket att linnetplagget under ändå blir blött så behöver man bara byta linneplagg och krama ur yllet försiktigt så blir man var igen och torkar fort.

2. Om ett ylleplagg blir blött så kan man krama ur det mesta försiktigt. Samma sak gäller med ett linneplagg. men ett ylleplagg med linnefoder är extremt svårt att krama ut vätskan ur. Man bara 'fyller' yllet från linnet när man kramar och när man släpper så suger linnet upp fukten igen.

Det tar även väldigt lång tid för ett sådant plag att torka på häng.

Ahnna
3/14/12, 5:34 PM
#10

Men som sagt, från 1400-talets senare del så fodrade man många olika sorters plagg med linne. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Blodfot
1/26/13, 9:18 PM
#11

intressant, kan man göra detta på tunikor ochså?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

eldrött_yrväder
1/27/13, 2:51 PM
#12

Kommer med lite invändningar/synpunkter: Visst, man använde plaggen dagligen då, men #9 har väldigt rätt i sina synpunkter om fukt. Helt värdelöst med linne och ylle ihopsytt, blir ju aldrig torrt. Sen använder jag faktiskt mina kläder väldigt, väldigt ofta. Mjukisbyxor är överskattade, om vi säger så ;) Och det enda plagg som faktiskt ändrat storlek är min linneunderklänning som säkert växt 15cm på längden (jag vet att jag inte krympt så mycket och att den var en bit över marken innan och nu trampar jag på den). Vissa hävdar nämligen att man ska klä yllekläder med linne för att behålla formen. Pyttsan säger jag för det. Men detta är ju mina personliga erfarenheter och åsikter.

Jag kör på flera lager klänningar istället. Mycket enklare att byta ut den/de understa när fukten krupit uppåt från gräs/vattenpölar. Ja, jag ska definitivt korta av mina underklänningar till nästa års medeltidsvecka ;)

VildaVittra
2/19/13, 4:25 PM
#13

Borde man inte ha använt nättelduk istället för linne?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
MegN
2/20/13, 11:56 AM
#14

Nättelduk och linne har väl ungefär samma egenskaper? Lin och nässla är ju ungefär samma sorts fiber (även om det lär ska ha gått att få mycket tunnare trådar av nässla?), förutom att nässla inte längre odlas och används…

mcvilse
2/20/13, 12:31 PM
#15

Lite stickspår men jag var tvungen att googla på Nättelduk och ramlade på den här bloggen

Där bloggaren hävdar att nättelduk inte säkert är gjort av just nässla. 

(och eftersom jag aldrig lagt upp länk tidigare i inlägg hoppas jag att det fungerar annars ska det gå att hitta här
http://brittakarolina.wordpress.com/2012/11/26/nattelduk-bomull-och-nassla/ )

VildaVittra
2/20/13, 3:40 PM
#16

#14 Nässlar ska vara mer slitstark har jag för mig att jag läst.

#15 Tack för en intressant länk, nu måste jag testa att spinna själv, för jag undrar om de inte går att få garnet tunnt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

mcvilse
2/20/13, 5:40 PM
#17

Får bli en egen tråd om nässeltråd tror jag ;o)

Upp till toppen
Annons: