Liv & leverne

Växtfärga silke

2011-02-02 22:16 #0 av: Ahnna

Silke går lika bra att färga som ull och bomull, men några saker behöver man göra annorlunda.

Silke består av protein, precis som till exempel ull från får, vilket gör att det lämpar sig väl för växtfärgning. Ljushärdigheten blir lika hög som på ull och ibland till och med bättre.

Silke har nackdelen att det förlorar glans vid för höga temperaturer, så man kan inte färga och beta på samma sätt som med ull. Temperaturen bör aldrig överstiga 70 grader, så för att få ett bra resultat så låter man behandlingen pågå i 2-3 timmar istället för den sedvanliga timmen det tar med ull. Man kan med fördel låta silket svalna i badet.

Den färdiga produkten (tyget) av silke kallas siden och har oftast samma egenskaper som ylle. Det innebär att man kan färga och beta siden vid högre temperaturer än löst silke.

Först bör man förvissa sig om att silket är avlimmat. Silket består delvis av ett lösligt äggviteämne som kallas sericin, eller silkelim, samt ett olösligt protein som kallas fibroin. För att lösa upp äggviteämnet, så att betmedel och färg kan fästa på silkestrådarna, så kan man lägga silket i handvarmt tvålvatten i några timmar. Rör om då och då.

Förtyngning av silke och siden är ovanligt numera, men ibland stöter man ändå på det. Det innebär att silket är behandlat med bly eller tenn för att få ett bättre fall. Tyvärr så sliter det sönder materialet efter ett tag och förtyngt silke blir aldrig riktigt bra att färga.

Silkefärgning.jpg

En fördel med silke är att man inte behöver använda lika stora grytor som till ull!

Jag valde att färga mitt vita silke med koschenill, som är en lus från Sydamerika som ger en starkt vinröd färg med inslag av rosa. (Nyansen avgörs av hur mycket koschenill som har tillsatts färgbadet.) Lössen är torkade när man köper dem och man maler dem i en mortel, som inte får vara av metall eftersom det förorenar koschenillen, tills det blir ett fint, vinrött pulver. Man måste använda ett rostfritt kärl att färga i och inga andra metaller får komma i kontakt med färgbadet.

Koschenill.jpg

Torkad koschenill.

Koschenillen kokas i cirka 15 minuter och därefter tillsätter man 10 g vinsten till 100 g garn. Garnet ska vara alunbetat. Temperaturen får svalna till under 70 och sen tillsätter man garnet, som ska ha värmts upp långsamt på precis samma sätt som man gör med ullgarn för att inte fibrerna ska dra ihop sig. Max 30 graders värmeskillnad åt gången, allra helst 10-20.

Sen fick silket ligga i färgbadet i cirka 3 timmar medan det långsamt svalnade. Sedan fick det torka i ett dygn innan det sköljdes och slutligen doppades i vatten med en gnutta ättika i. (Det återställer den kemiska balansen i garnet och gör färgen klarare.)

Silke.jpg

Det färdigfärgade silket. Det blev en vacker vinröd med rosa lyster - och glansen är i behåll!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2011-02-03 16:58 #1 av: Lillyblossom

Wow. Vilken jättefin färg! :D Kul att veta att man kan färga silke också! Hade ingen aning. Flört

Anmäl
2011-02-03 18:51 #2 av: Ahnna

#1 Ja, jag blev väldigt nöjd med färgen. Silket fick jag av en vän från Sundsvall och jag har ingen aning om vad jag ska göra med det, men färgen är i alla fall underbar!

Rekommenderar för övrigt schappésilke till den som vill köpa och färga. Har hört att andra typer av silkegarn tovar ihop sig och trasslar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2011-02-03 19:20 #3 av: Lillyblossom

Min syster gjorde ett brickband av silkestrådar för bröllopet. Blev ett jättefint litet band. Men det användes tyvärr aldrig...

Annars kan man ju brodera något fint. Glad

Anmäl
2011-09-05 19:54 #4 av: Ahnna

Jag har precis fått hem lite tussah-silke som jag tänkte växtfärga och sälja. Men just nu håller jag på att testa kvaliteten för att se om den trasslar sig lätt vid färgningen och om det håller lika bra för broderier som för t.ex. brickbandsvävning. So far so good! Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2011-09-06 13:15 #5 av: Hammarskogen

Att ha lite ättika i sista sköljvattnet vid tvättning av siden ör ett gammalt trick för att bevara lystern.

Älskar färgen

Anmäl
2011-09-07 08:41 #6 av: Ahnna

Tussah-silket har klarat alla färgningstester galant, så när det har torkat ordentligt så ska jag testa att brickväva med det. (Ja, bilder kommer!)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2011-10-11 19:15 #7 av: Ahnna

Här kommer bilden. Från vänster:

Bresilja
Bresilja
Färgkulla + järnvitriol
Valnöt
Lingonris + koppar
Färglav + valnöt
Färglav
Färglav
Färglav
Lökskal
Lingonris
Lökskal
Lökskal
Lökskal + krapp
Krapp
Krapp
Krapp
Färglav + koschenill
Färlav + krapp + koschenill
Koschenill
Koschenill
Krapp (på ljusgrått silke)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2011-10-13 10:58 #8 av: MegN

Oh vad läckert det är med såna där färgsamlingar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.