Annons:
Etikettmat-dryck
Läst 5951 ggr
isnornin
2008-01-17 16:19

Honungskakor

Är det någon som har recept på medeltida honungskakor?

MVH Isnornin

Annons:
Bjornen
2008-01-17 20:46
#1

Ja honungskakor är bara att hämta i någon ihålig trädstam eller möjligen i någon bistock.

Ahnna
2008-01-17 20:48
#2

Neeeeeej, inte vad jag kan komma på. Exakt hur medeltida är de? (Vet du vilka ingredienser det är, förutom honung?)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

isnornin
2008-01-18 16:43
#3

#2 nej jag vet inte, det är ofta man läser böcker…romaner som utspelar sig från medeltiden, då bakar tanterna honungskakor;)

Jag har en bok med några medeltida recept på mat, bröd mm men kan inte komma på vart jag har lagt den, har för mig att det var kakrecept i den:)

#1 Jag har inte haft turen att hitta någon än:) får söka vidare..

MVH Isnornin

Hennum
2008-01-20 00:16
#4

det låter väldigt gott… tycker att någon borde dyka upp med ett recept, nu genast! ^^

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Suniva
2009-07-29 13:09
#5

Hej jag håller på med ett arbete i skolan om historiska bakverk så jag har kollat upp lite recept som jag har hittat, här är ett med nötter iofs men jag tror att de kan fungera iaf.

Inte helt rätt kanske med helt klart sevärd.

Nöt och honungskaka

1½ dl hasselnötter

50 g torkade äpplen

1½ dl honung

4 ägg

Finhacka hasselnötter och äpplen. Blanda nötter, äppelbitar och honung i en bunke. Vispa ner äggen. Bred ut smeten på en smord plåt (eller bakplåtspapper). Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter.

Lingon och honungskräm

2 dl vispgrädde

1 dl honung

2-3 dl lingon

Blanda grädde och honung i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills den tjocknar. Rör ner lingon och låt svalna. Ringla krämen över kakan och servera med vispad grädde.

AutumnWicca
2009-07-29 14:00
#6

#5 Men gu vad farligt gott det där låter!!

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Annons:
isnornin
2009-07-29 15:29
#7

ja väldigt smaskigt:) tack för receptet!

MVH Isnornin

Meli
2009-09-27 00:24
#8

Läste om medeltida honungskakor en gång där man använde hälften vetemjöl (kanske vad vi idag kallar dinkelmjöl) och hälften honung om jag minns rätt och sedan kryddor (minns tyvärr inte vilka). 

Men det häftiga var att de skulle gräddas och sedan läggas i ett lufttätt krus och förvaras där i tre månader innan de var färdiga.

Ahnna
2009-09-27 10:30
#9

#8 Vet du varför?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Meli
2009-09-27 12:08
#10

Hm na de var inte klara förrän efter tre månader. 

Hört en teori om att de skulle vara för sega och därför behövt stå så pass länge för att bli "riktiga" kakor.

Meli
2009-09-27 12:55
#11

Kanske behövde mjölet det tiden för att suga åt sig honungen ordentligt?

fiskigt
2011-07-20 18:28
#12

Jag har hittat ett recept.

proportionerna är väldigt ungefärliga.

3 dl mjöl

1 ägg

vatten

honung

1 tsk bakpulver (jag brukar köra utan)

Blanda ihop allt till en kladdig deg, och stek i smör på båda sidorna.

Det går säkert bra även utan smör.

Blodfot
2013-01-26 21:26
#13

Gud vad gott dte låter #12 :) kan man ha det förvarat i en behållare eller måste man äta upp dte direkt?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Annons:
Upp till toppen
Annons: