Mat & dryck

Honungskakor

2008-01-17 16:19 #0 av: isnornin

Är det någon som har recept på medeltida honungskakor?

MVH Isnornin

Anmäl
2008-01-17 20:46 #1 av: Bjornen

Ja honungskakor är bara att hämta i någon ihålig trädstam eller möjligen i någon bistock.

Anmäl
2008-01-17 20:48 #2 av: Ahnna

Neeeeeej, inte vad jag kan komma på. Exakt hur medeltida är de? (Vet du vilka ingredienser det är, förutom honung?)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-01-18 16:43 #3 av: isnornin

#2 nej jag vet inte, det är ofta man läser böcker...romaner som utspelar sig från medeltiden, då bakar tanterna honungskakor;)

Jag har en bok med några medeltida recept på mat, bröd mm men kan inte komma på vart jag har lagt den, har för mig att det var kakrecept i den:)

#1 Jag har inte haft turen att hitta någon än:) får söka vidare..

MVH Isnornin

Anmäl
2008-01-20 00:16 #4 av: Hennum

det låter väldigt gott... tycker att någon borde dyka upp med ett recept, nu genast! ^^

Anmäl
2009-07-29 13:09 #5 av: Suniva

Hej jag håller på med ett arbete i skolan om historiska bakverk så jag har kollat upp lite recept som jag har hittat, här är ett med nötter iofs men jag tror att de kan fungera iaf.

Inte helt rätt kanske med helt klart sevärd.

 

  

Nöt och honungskaka

 

1½ dl hasselnötter

50 g torkade äpplen

1½ dl honung

4 ägg

 

Finhacka hasselnötter och äpplen. Blanda nötter, äppelbitar och honung i en bunke. Vispa ner äggen. Bred ut smeten på en smord plåt (eller bakplåtspapper). Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter.

 

Lingon och honungskräm

 

2 dl vispgrädde

1 dl honung

2-3 dl lingon

 

Blanda grädde och honung i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills den tjocknar. Rör ner lingon och låt svalna. Ringla krämen över kakan och servera med vispad grädde.

Anmäl
2009-07-29 14:00 #6 av: AutumnWicca

#5 Men gu vad farligt gott det där låter!!

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-07-29 15:29 #7 av: isnornin

ja väldigt smaskigt:) tack för receptet!

MVH Isnornin

Anmäl
2009-09-27 00:24 #8 av: Meli

Läste om medeltida honungskakor en gång där man använde hälften vetemjöl (kanske vad vi idag kallar dinkelmjöl) och hälften honung om jag minns rätt och sedan kryddor (minns tyvärr inte vilka). 

Men det häftiga var att de skulle gräddas och sedan läggas i ett lufttätt krus och förvaras där i tre månader innan de var färdiga.

Anmäl
2009-09-27 10:30 #9 av: Ahnna

#8 Vet du varför?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-09-27 12:08 #10 av: Meli

Hm na de var inte klara förrän efter tre månader. 

Hört en teori om att de skulle vara för sega och därför behövt stå så pass länge för att bli "riktiga" kakor.

Anmäl
2009-09-27 12:55 #11 av: Meli

Kanske behövde mjölet det tiden för att suga åt sig honungen ordentligt?

Anmäl
2011-07-20 18:28 #12 av: fiskigt

Jag har hittat ett recept.

proportionerna är väldigt ungefärliga.

3 dl mjöl

1 ägg

vatten

honung

1 tsk bakpulver (jag brukar köra utan)

 

Blanda ihop allt till en kladdig deg, och stek i smör på båda sidorna.

Det går säkert bra även utan smör.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.