Mat & dryck

Medeltida sylt?

2009-09-25 19:12 #0 av: Ahnna

Gjorde man sylt så långt tillbaka i tiden? Hur i så fall? Vad hade man för sötningsmedel? Det känns inte som att kokta bär och honung blir sylt, i den mening som vi känner den... Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-09-26 00:50 #1 av: zayla

Torkade blåbär ?? och gjorde en-dags-sylt kanske ??

 

Anmäl
2009-09-26 10:01 #2 av: Anthka

Inläggningar med lingon och vatten gjorde man nog. Men så innehåller lingon väldigt mycket naturliga konserveringsmedel vilket gör att de håller länge. Hur det är med andra bär är jag inte lika säker på.

Anmäl
2009-09-26 10:04 #3 av: Ahnna

#2 Hmm, lingon i vatten... lingonsaft? Cool Det känns inte som att det blir någon söt sylt, i alla fall. (Brr, lingon är ju sura!)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-09-26 10:12 #4 av: Anthka

#3 lingon+vatten= konserverade lingon (du ska inte koka de, det är då de blir saft Flört)

Anmäl
2009-09-26 10:29 #5 av: Ahnna

#4 Sylt blir det i alla fall inte! Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-09-26 14:27 #6 av: Halvdansken

Rårörda lingon är ju lingon + socker som bara rörs ihop kallt. Det gjorde mina föräldrar alltid hemma och la i burkar. Förmodligen funkar det med honung också.

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-09-26 18:50 #7 av: LinaN

Minns en av May Bylocks böcker om häxflickan, där hon tjänade som husa hos en sur o grinig tant. Där hade en råtta fallit ner i den konservrade lingonen. och vad jag minns ur den här barn/ungdomsboken så var det bara lingon och vatten i röran :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-26 22:52 #8 av: Meli

Hm läste -tror det var i eriks husbergs avhandling om honung o mjöd o sånt - att de syltade allt möjligt med honung; typ bär o frukt o t o m fågel;).

Anmäl
2009-09-26 22:55 #9 av: Meli

honung, vax o mjöd hette den ja

Anmäl
2009-09-26 22:56 #10 av: Meli

väldigt läsvärd. kolla den!:)

Anmäl
2010-02-02 23:26 #11 av: Praefatio

Gammal tråd, men jag vet att man gjorde äppelmos - det är ju som sylt. Äpplen är söta i sig, så man sötade inte moset. Tyvärr har jag tappat bort min källa...

Anmäl
2010-08-28 16:16 #12 av: LajvKrattan

På tal om häxflickan, det är inte boken med en flicka vid en sjö+ en tant bakom henne som speglas som en varg i sjön på framsidan? I såfall har jag läst den.Flört

Anmäl
2013-07-11 17:41 #13 av: Finduilas


Det är framsidan till den första boken i serien Häx...
Den heter Häxprovet. Den andra (den med råttan i lingonen) heter Häxans dotter. Älskade den serien när jag var liten.

1) Häxprovet
2) Häxans dotter
3) Häxpojken
4) Häxguldet
5) Häxkatten
6) Häxbrygden
7) Häxdoktorn

Jag tror att det var så serien följde... Många år sedan jag läste den nu.

Anmäl
2013-07-11 22:01 #14 av: Bjornen

Bärmos gjordes av lingon utan sötningsmedel, som stod i en tina i härbret oftast med ett invändigt trälock med en sten som tyngd för att hindra luftinträde med lång hållbarhet. Samma sak gjordes också med jolbär (=hjortron) till mylta. Jag har själv upplevt det när jag var liten.

Lingon användes tillsammans med andra bär och äpplen och päron som gjorde att de fick konserveringsmedel från lingonen.

Körsbär konserverades med honung.

  

Anmäl
2013-07-13 19:09 #15 av: Leramani

Vissa bär/frukter blir ju söta efter frost/frysning och utvecklar jäsning.
Var nog anledningen till att man upptäckte alkohol, att man försökte ta vara på frusna bär.


Anmäl
2013-07-13 20:09 #16 av: Bjornen

Alkoholen upptäcktes säkert tillsammans med vinodlingen och då är vi  åtminstone 8000 år tillbaks i Persien.

Anmäl
2013-07-13 20:28 #17 av: Leramani

Jag skulle nog hellre tro att alkohol upptäcktes tillsammans med bär/frukt och frost,  långt tillbaka i tiden, typ nånstans 100000 f kr.
Eller egentligen sannolikt ännu mycket längre tillbaka.

Anmäl
2013-07-13 20:42 #18 av: Bjornen

Man anser att den moderna människan kommer till Europa för 100.000 år sedan enligt utgrävningar i Moldavien och då var norra Europa istäckt.

Mänsklighetens vagga hat stått i områden utan vinter. De första alkoholdryckjer framställdes av naturligt söta och jäsbenägna frukter och bär som vindruva och körsbär-

Anmäl
2013-07-14 00:30 #19 av: Leramani

Man har ansett så mycket,  bla a olika tusental år för människans intåg i Europa,  man har flyttat tillbaka denna gräns åtminstone 4 ggr i min livstid och det lär bli fler.

Ja, norra Europa har varit istäckt ett antal gånger. Var mänsklighetens vagga har stått lär vi aldrig få veta.  Troligtvis inte på en enda plats.

Anmäl
2014-09-12 16:56 #20 av: Hammarskogen

Man kan täcka annan "sylt" med lingonmos/sylt för att öka hållbarheten.

Anmäl
2014-09-21 16:07 #21 av: Varga

Sen så får man ju tänka på att vi är mycket mer vana vid den söta smaken idag i vårt samhälle. I en tid där bara de rika hade råd att söta med socker och även honung var svårt att få tag på så tror jag att man tyckte att frukt och bär var mer söta i sig än vad vi tycker. Sedan så är det ju en helt annan sak med konserveringen - socker hjälper ju till så att saker håller sig fräschare, så det var troligen inte lika lång hållbarhet på bär- och fruktmos då.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.