Annons:
Etikettvapen-rustning
Läst 9195 ggr
[peter54]
1/16/11, 5:55 PM

Tomahawk

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Eftersom jag tidigare nämnt att ett av mina intressen är att kasta tomahawk, tänkte jag att jag skulle skriva en tråd om det och börjar lite försiktigt med bakgrund och historia.

En tomahawk är en enkel lätt handyxa, vanligen utan hammare. Skaftet är helt rakt och koniskt i infästningen, cirka 1 till 2 grader. Man trär alltså skaftet genom yxögat uppifrån och man behöver inte kila fast det som på en vanlig vedyxa. Man slår ner skaftet precis som på en korp/hacka och det låser fast genom sin koniska utformning.

Skaftets infästning möjliggör kast utan risk för att yxhuvudet lossnar och/eller åker av. En tomahawkskalle väger sällan över 500 gram. Skaftet tillverkas av hårt trä som exemplevis hickory eller ask och det finns två standardlängder, 40 och 50 cm.

Tomahawken utformades som den ser ut för att det skulle vara lätt, snabbt och billigt att tillverka den. Syftet var att få fram ett enkelt allroundverktyg, inte att skapa ett kastvapen. Det raka skaftet gjorde att den också lämpade sig som kastvapen.

Historik

Tomahawker tillverkades framför allt i England, men även i Frankrike och i Belgien. De användes ursprungligen som bytesvara i pälshandeln med indianerna i bland annat Hudson Bay. Första gången som tomahawker nyttjades på detta sätt anses vara år 1607, när engelsmännen idkade byteshandel med Algonquianfolket i Jamestown.

De olika indianfolken hade ofta olika önskemål när det gällde yxornas utformning, men gemensamt var att de skulle vara så billiga som möjligt. Därför smiddes yxorna enkelt ur ett stycke plattjärn som veks runt en skaftdorn och smiddes ihop. Numera finns också gjutna tomahawker, men dessa är ofta mycket tyngre och ganska klumpiga.

Här är några olika modeller

Annons:
[peter54]
1/16/11, 6:28 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Tomahawkkastning, grunder:

Yxan kastas med en hand genom en axel och överarmsrörelse. Handleden ska inte röras i kastet, utan släppet sker med rak handled och hand som när man håller en hammare.

Man ska också tänka på att inte bromsa kastarmen när man släpper yxan, för då spinner yxan okontrollerat i luften. Istället fullföljer man rörelsen även efter det att yxan lämnat handen (follow through). Själva kaströrelsen ska beskriva en förhållandevis rak linje, ungefär som när man hugger med yxa eller slår med hammare.

Det är av stor vikt att kaströrelsen upprepas med största möjliga exakthet kast efter kast eftersom det är grundförutsättningen för att man ska uppnå precision. Man kan med fördel placera den främre foten ett halvt steg bakom linjen som markerar kastavståndet och flytta fram foten i själva kaströrelsen. Detta ger större kraft i kastet utan att nämnvärt påverka precisionen.

Kastvariationer:

Grundkastet är ett enkelvarvskast med grepp av hela handen. Normalt roterar yxan ett varv på fem gångstegs avstånd, men naturligtvis varierar detta lite från person till person. Var och en har alltså sitt eget personliga avstånd.

Om skaftet når kubben före yxhuvudet har yxan inte roterat färdigt och avståndet ökas något, kanske ett halvt steg. Om yxhuvudet träffar kubben med ovandelen har yxan snurrat för långt och avståndet minskas något.

Man kan kasta tomahawken från 1 stegs avstånd upp till 13 steg eller mer, lite beroende på hurpass mycket kraft kastaren förmår föra över till yxan utan att kastrutinen påverkas negativt. Man kan kasta enkelvarv, dubbelvarv (9 steg), trippelvarv (13 steg) och man kan också kasta halva varv genom att vända yxans egg bakåt. På detta sätt kan man kasta ett halvt varv, 1,5 varv (7 steg) och ända upp till 3,5 varv (ca 15 steg).

Man kan också förlänga rotationen genom att lägga tummen på skaftet så att yxan roterar ett varv på 6 stegs avstånd istället för 5. Om man istället håller yxskaftet med bara tre fingrar och lämnar lillfingret utanför skaftänden, minskas rotationen till 4 steg.

Kastteknik

[peter54]
1/16/11, 6:31 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Olika grepp

[peter54]
1/16/11, 6:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Preparering:

Kontrollera först att yxhuvudet sitter ordentligt fast på skaftet. Man kan slå ner skaftet ytterligare med en träklubba. Man håller då i yxbladet och stöder bakre kanten av yxan mot exempelvis en träkubbe.

Normalt blir ett stycke av skaftet kvar och skjuter upp ovanför yxhuvudet. Av kosmetiska skäl sågar man gärna bort denna överskjutning, men man bör spara ett par cm eftersom skaftet efter en tids användning av yxan kommer att behövas slås ner ytterligare. Eggen bör hållas vass, annars riskerar man att tomahawken faller ur kubben och poängen förloras.

Det optimala kastet är när tomahawken träffar med bladets övre spets.

[peter54]
1/16/11, 7:03 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Kastkubben/måltavlan:

Kapa till tre stolpar minst 10 cm Ø, omkring 4 m långa. Gran är oftast mindre känslig för röta och ofta rakvuxen. Foga ihop stolparna upptill så att en tripod bildas. Ett bra tips är att gräva ur marken där tripoden "fötter" hamnar och fyll hålen med grus så att risken för röta i träet minskar.

En kastkubbe sågas till ur en stam med mellan 40 och 60 cm Ø. Längden på kubben kan vara 70 till 100 cm så att man när den blir sliten, kan såga en ny träffyta. Kastkubbens träffyta förses med en röd eller gul 12,5 cm mittprick.

Fäst tre trapetskrokar i kubben. En på bakänden och en på vardera sida ungefär mitt på diametern och cirka 20-30 cm från framkant. Motsvarande krokar fästs i tripodens tre ben på cirka 180-200 cm höjd. Häng upp kubben i grova rep eller plastöverdragen kätting så att mittpricken hamnar  cirka 150 cm ovanför marken. Kubben ska kunna gunga, annars spricker den lätt efter ett par hundra kast.

[peter54]
1/16/11, 7:17 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Tävlingsregler:

En MP-rond omfattar 25 kast fördelade i följande ordning; 10 enkelvarvskast, 5 st 1,5-varvskast, 5 dubbelvarvskast och till sist ytterligare 5 enkelvarvskast. Varje deltagare kastar ett kast åt gången i turordning. Yxan måste sitta kvar i kubben för att poängen ska räknas.

Träff i den röda mittpricken ger 2 poäng, eggen ska ha brutit linjen klart för att 2 poäng ska ges. Resten av kubben ger 1 poäng oavsett var på kubben yxan fastnar. Serien kan alltså ge max 50 poäng.

Även en sån här träff ger 1 poäng.

[peter54]
1/16/11, 7:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Steg-rond:

En annan tävlingsvariant är den så kallade stegronden. Varje deltagare kastar ett kast åt gången i turordning med början på 1 stegs avstånd och när deltagaren fått fast yxan i kubben på det gällande avståndet får h*n flytta upp till nästa avstånd 2 steg i nästa kast. Om kastaren misslyckas får h*n kasta på det första avståndet igen tills dess att yxan fastnar i kubben.

Man kommer överens innan man påbörjar ronden om hur långt upp man ska gå, till exempel till 10 steg, innan man vänder tillbaka ner igen till 1 steg. Den som först klarar att fästa yxan på varje stegs avstånd ända tillbaka till 1 igen vinner.

Tomahawken flyger

Annons:
[peter54]
1/16/11, 8:09 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Här är min egen

[peter54]
1/16/11, 8:10 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Samma i sitt fodral

[peter54]
1/16/11, 8:11 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Den senaste jag fixade iordning till en kompis. Saknas skaftbets, men annanrs klar.

SirBrendan
1/16/11, 8:16 PM
#10

Har du testat att kasta en frankisk kastyxa, en sk frachesca?

Lite annan vinkel på huvudet.

[peter54]
1/16/11, 8:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Samma helt färdig

[peter54]
1/16/11, 9:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

#10 Jadå, det har jag. Den är lättare att kasta vanliga kast med, men nästan omöjlig att kasta andra varianter, exempelvis stegronden när man måste trixa med grepp och spinn. Mindre flexibilitet helt enkelt.

De här fem är de olika typer som jag tidigare skaffade fram, skaftade och sålde vidare. De ligger placerade i kvalitets/prisordning från vänster till höger.

Längst ut till vänster är en indisktillverkad tomahawk som var mycket svår att få ordning på. Dåligt smidesjobb och dålig kon med en massa svetsloppor inuti.

Nr 2 var en amerikansk yxa av lite mer vikingastuk, väldigt lätt och formen var populär. Nr 3 är också en amerikansk modell, helt okej kvalitet.

Nr 4 är en yxa smidd i Hälsingland av en duktig smed, riktigt bra. Nr 5 längst ut till höger är smidd av den duktige smeden Torsten Almén. Den har hårt knivstål i eggen och duger bra till alla eggverktygsjobb.

[peter54]
1/17/11, 12:00 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

En tvåpoängare

Annons:
[peter54]
1/17/11, 12:02 AM
#14
[peter54]
1/17/11, 12:06 AM
Upp till toppen
Annons: