Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 21565 ggr
Ahnna
9/12/11, 1:25 PM

Växtfärga med valnöt

Med skalet av valnöt kan man färga både med varmt och kallt vatten och få en färgskala från silvrigt ljusbrunt till mökbrunt.

Valnötsskal (och valnötsblad som man också kan färga med) är dyrt att köpa och många recept kräver upp till 250 gram valnöt per 100 gram garn. Men i gengäld så kan man få ut många efterbad, om man är nöjd med lite ljusare bruna färger. Varierar man vitt och grått garn så kan man få ännu fler nyanser av brunt.

Jag valde att använda cirka 150 gram skal i mitt valnötsbad och det räckte till 550 gram ullgarn och 10 gram silke. Min mörkaste bruna härva blev förstås inte riktigt mörkbrun, så vill man ha det så gäller det att ta i lite mer med mängden valnöt och svälja den extra kostnaden det medför. Valnöt ger så pass härdiga färger att man inte behöver vara rädd för så mycket blekning, ens på de ljusaste härvorna. (Men givetvis är ljusa växtfärger känsligare för solljus än mörka, som vanligt.)

Allt garn betades med cirka 25% av sin egen vikt i alun.

Valnöt är en av få växter som man kan kallfärga med, vilket innebär att man inte behöver hetta upp varken skalen eller färgbadet för att få en hållbar färg. Man lägger det betade garnet i en gryta eller hink tillsammans med några liter kallt vatten och den mängd valnöt man har valt och sen är det bara att vänta. Då och då behöver man röra runt lite och hantera garnet, så att det blir en jämn färgning. Färgen drar på garnet nästan genast, på bilden har garnet legat i kallbadet i cirka en timme.

Hur länge garnet ska ligga i kallbadet varierar. Ibland räcker det med ett par dagar för att få en tillräckligt stark färg och ibland kan det ta ett par veckor. Jag hade inte tålamod att vänta mer än cirka 36 timmar, så jag fick en ljus sandbrun färg. Är man inte nöjd med det man får av kallbadet så kan man lägga samma garn i ett varmbad senare.

För att varmfärga med valnötsskal så måste man först koka ur skalen i 1-2 timmar. Låt vattnet sjuda, det behöver inte koka hårt. Sen silar man bort skalen och låter dem droppa av och sen är det bara att färga som vanligt - cirka 90 grader varmt i en dryg timme är lagom för ull, medan 2-3 timmar i 60-gradigt vatten är mer lagom för silke.

Jag lät mina garnhärvor torka innan jag sköljde dem och tvättade dem med en klick flytande tvål i ljummet vatten. Lite ättikssprit i det sista sköljbadet återställer den kemiska balansen i garnet, vilket främjar glansen.

Den kallfärgade härvan är nr 3 från höger.

Utnyttja efterbaden så mycket som möjligt, till exempel genom att kombinera med andra färgmedel. Jag testade att färga lite silke med ett efterbad på valnöt och ett efterbad på färglav i samma gryta, det gav en lite varmare rödbrun färg än med enbart efterbad på valnöt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Acerventus
1/18/12, 5:11 PM
#1

Visst borde det gå bra att färga med rödkål också? De släpper ifrån sig en himla massa färg iaf. :)

Ahnna
1/19/12, 4:31 PM
#2

#1 Kruxet med de flesta grönsaker som kål och rödbetor m.m. är att färgen inte blir så härdig. Den bleks snabbt i solljus. Men testa för all del, kanske blir du positivt överraskad!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Engagera
3/12/12, 11:48 AM
#3

Går det att färga tyger också på detta sätt? :)

Ahnna
3/14/12, 5:37 PM
#4

#3 Naturligtvis! Jag växtfärgade tyger senast idag.

Dock så kräver tyger mer passning och mer cirkulation i badet för att inte bli flammiga. Och precis som med garnet så blir det bäst med ull eller siden.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: