Annons:
Etikettallmänt
Läst 36638 ggr
Ahnna
11/17/07, 7:26 PM

Bockstensmannen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ett av de mest välbevarade fornfynden i Europa är den så kallade Bockstensmannen, som finns utställd på Varbergs Museum. Det är det första kända mossliket som fått pålar slagna genom kroppen.

Ett av de mest välbevarade fornfynden i Europa är den så kallade Bockstensmannen, som finns utställd på Varbergs museum. Det är det första kända mossliket som fått pålar slagna genom kroppen. Den mest troliga förklaringen till att kroppen pålats fast i mossen är att den skulle hindras från att gå igen efter döden.

        Rekonstruktion av hur Bockstensmannen kan ha sett ut.

      Rekonstruktion av hur Bockstensmannen kan ha sett ut.

Relaterade länkar

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2007-11-17

Den då elvaårige Thure G. Johansson hittade kroppen i Bockstens mosse den 22 juni 1936, precis intill föräldrarnas gård med samma namn. Mossen finns i Rolfstorp i Varbergs kommun i Hallands län, cirka 2,5 mil öster om Varberg.

Gården Bocksten byggdes på 1880-talet och sedan dess hade man dikat mossen så att den skulle kunna harvas för torvupptagning. Vid harvningen 1934 hittade man en skosula, men den bedömdes som betydelselös. När Thure harvade mossen med häst två år senare hittade han kroppen, men trodde först att det var en bit säckväv. Polis tillkallades och den första tanken var att begrava kroppen på en kyrkogård, men efter att man kommit fram till att kroppen var väldigt gammal så började man undersöka lite noggrannare exakt hur och när mannen dog. Kroppen transporterades till Varbergs museum och där kunde man konstatera att delarna var i oordning på grund av att överkroppen följt med harven en bit. Underkroppen och benen var däremot i stort sett orörda, men exakt hur kroppen var placerad i mossen kunde inte återges. En konservator och en textilexpert från Statens historiska museum tillkallades för att hjälpa till med konserveringen och bedömningen av fyndet. Bland annat placerades flera inre organ i en speciell burk för konservering.

Kroppen har funnits utställd på museet sedan 1937, men omkonserverades 1979. Flera nya undersökningar har gjorts under 1990-talet och 2000-talet. Från början var kroppen upphängd på en ställning, men visas nu liggande i en monter.

Bockstensmannen, som han kom att kallas, var 170-180 cm lång och smalt byggd. Skelettet, huden, håret, magen och hjärnan var mycket välbehållna, men det finns ingen hud kvar på kraniet. På höger sida av kraniet finns en skada som är ca 8 cm lång och 5 cm bred, och kraniet är mjukt och har blivit lite intryckt i pannbenet. Även på andra delar av kraniet finns en del skador. På okbågen syns en ca 8 millimeter lång defekt. Rättsmedicinaren Jan Lindberg kunde inte finna några sjukdomstecken eller andra skador på kroppen.

                          Rekonstruktion av Bockstensmannens kläder.

                                       Rekonstruktion av Bockstensmannens kläder.

Dräkten som mannen bar är en av de bäst bevarade medeltida klädesplaggen i Europa. De är av ett kraftigt fårullstyg som är vävt i 3-skaftad kypert och valkat. (Bearbetat i vatten.) Mannens huvudbonad är en struthätta med en 90 cm lång och 2 cm bred strut. Han hade på sig en kolt och utanpå den en mantel. Benen var klädda i två hosor. Förutom kläderna hade mannen också med sig fotlappar, en tygpåse, läderskor, ett bälte, läderfodral och två stycken knivar. Läderfodralet är cirka 40 millimeter brett och 62 millieter långt och är uppbyggt i tre skikt. På det yttersta skiktet finns en symbol ristad, som påminner om Storbritanniens flagga; en kombination av ett Georgiskors och ett Andreaskors.

Två pålar hade slagit fast kroppen i mossen; den ena var av ek och hade genomborrat hans hjärta och den andra var av björk och gick mitt i ryggen. Den fanns också en tredje påle som orsakat märken på mannens kläder och som hade träffat höftbenet, troligen när mannens mördare försökt driva pålen genom kroppen. På grund av mossen och de många år som gått sedan mannen hamnade där har håret färgats kopparrött och skelettet, som blivit betydligt mjukare än normalt, har fått ett brunaktigt lager.

Mannens kläder, och framförallt struthättan, har lett till att man daterat kroppen till 1300-talet. De två första som undersökte kroppen, Albert Sandklef och Margareta Nockert, daterade kroppen till 1360-talet respektive 1330-talet. En tredje person, Owe Wennerholm, har bedömt att kläderna tillhör en tidsram mellan 1250 och 1520, och har fört fram en hypotes att mannen i mossen var Simon Gudmundi som man vet dog 1491. En tygbit från dräkten undersöktes under 1980-talet med C14-metoden och man fick då fram att kläderna till 95 procent hör hemma mellan åren 1290 och 1430. Men det är inte helt säkert att testet går att lita på, eftersom man dels konserverat kläderna sedan fyndet gjordes, och dels har kroppen legat i flera hundra år i en mosse, vilket kan påverka resultatet.

Rättsodontologen Gunnar Johansson har studerat kroppens tänder och kommit fram till att mannen bör ha varit 25-35 år gammal. Osteologen Nils-Gustaf Gevall har med skelettet som utgångspunkt kommit fram till att han istället bör ha varit 35-40 år gammal, men det är möjligt att han kan ha varit upp till 60 år gammal.

Det finns flera olika uppfattningar om mannens samhällsstatus, mestadels baserat på olika tolkningar av hans kläder. Struthättor bars i Sverige i huvudsak av de rikare samhällsskikten, och därför har det förekommit spekulationer om att mannen i mossen skulle ha varit en skatteindrivare eller en person som försökt värva soldater.
Struthättor användes också inom kyrkan, och det finns bland annat en teori baserad på struthättan och ett annat föremål, som kan tolkas som en minisköld, att mannen sannolikt var medlem av Helgeandsorden.

Några dagar efter att fyndet i mossen gjorts berättade bonden Karl Anderson om en sägen som han hört som ung. Två gamla personer från Åkulla hade berättat om en man som rörde sig i bygden och värvade krigsfolk. Han hade slagits ihjäl av bönderna och grävts ner i en mosse. Senare kom mannen tillbaka och spökade för människorna i bygden och därför slog man pålar genom kroppen, varpå spökandet slutade. Karl Anderson mindes att mossen där mannen begravdes var Store Mosse nära Nackhälle, men han erkände att han kunde ha blandat ihop det eftersom han var uppvuxen nära Store Mosse. Albert Sandklef och Karl Anderson åkte till Nackhälle och frågade de äldre invånarna i byn, men ingen mindes någon dylik sägnen.

Under lång tid var mannens dödsorsak oklar, men i januari 2006 undersöktes en plastmodell av mannens kranium vid Kraniofaciala enheten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Professor Claes Lauritzen och doktor Tom Hewitt utförde en operation på modellen, som tagits fram genom datortomografi. Deras utlåtande i korthet; "Han fick först ett slag mot underkäken, sedan ett slag vid höger öra, sedan ytterligare ett slag längre bak, ett slag som var direkt dödande. Förmodligen har han då redan legat ner. En påle, eller slägga, kan ha använts som tillhygge." En senare undersökning av andra forskare resulterade i att skadorna kommit till på grund av urkalkning och att skelettet skadats av trycket i mossens lager. Rättsmedicinaren Jan Lindberg har försökt komma fram till en dödsorsak, men anser att det är omöjligt.

Owe Wennerholm, som anser att mannens riktiga namn är Simon Gudmundi, säger att han blev mördad på order av Hemming Gadh. Det är baserat på att namnet Simon Gudmundi passar in på de bokstäver som finns på föremålet som liknar en minisköld, och Wennerholm tolkar dem som initialer. Det finns också, enligt Wennerholm, skäl att misstänka att Gudmundi rört sig i trakten för att få Katarina av Vadstena helgonförklarad, vilket bottnar i ett mirakel som ska ha skett i byn Mute. Han anser också att Gadh skulle ha haft ett motiv att låta mörda Gudmundi eftersom han ville åt Gudmundis befattning som domprost i Linköpings stift.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Bjornen
11/22/07, 7:08 PM
#1

Ända in till 1900-talet har det funnits olika metoder för att de döda inte ska gå igen eller återkomma.

Det heter ju sedan lång tid jordfästa de döda. Det gäller både naturligt döda och sådana som fått hjälp att gå hädan. Dessa var det nog ännu viktigare att jordfästa.

LinaN
11/25/07, 5:14 PM
#2

Han såg ju rätt bra ut ^^

gillar dräkten. :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
11/25/07, 10:07 PM
#3

#2 Visst ser den bekväm ut? Sophias Ateljé har ett mönsterark till en kopia av dräkten.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

gronafingrar
12/12/07, 6:37 PM
#4

Vilken legende !!!!

Chessan
1/3/08, 7:15 AM
#5

Stämmer sofhias ateljes mönster då? Om det gör det så är det värt att köpa det, men om det är som de andra mönstrena känns det som slösade pengar… någon som vet?

Ahnna
1/3/08, 7:44 PM
#6

#5 Dessvärre bor jag för långt ifrån Varberg för att kunna åka och jämföra, men jag ser ingen anledning till att skapa ett mönster som heter "Bockstensmannen" om det inte är korrekt. (Vad är det för mening, liksom?) Men det kanske är som med de andra mönstren från samma företag, man får ändra lite detaljer så att de blir mer historiskt korrekta, istället för så "mainstream" som de är i original. (Antagligen för att merparten av de som är intresserade av dräktsömnad ska kunna sy dem, då får de ju inte vara riktigt så detaljerade som historiska kläder har en tendens att vara.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Chessan
1/10/08, 1:36 PM
#7

Jag tror jag ska ta och köpa dem då.. Man kan köpa den över internet för 120 kr, och det är ett bra pris så man får mönster för en hel dräkt, kjortel, mantel, hosor, struthätta, skor, bälte, påse och knivfodral. Och en beskrivning om medeltida material, vanliga färger (där antar jag att man får vara lite kritisk) och så ska de ha gjort en färganalys om vilka färger som ockstensmannens kläder ursprungligen hade, det kan ju vara intressant…

Ahnna
1/10/08, 9:09 PM
#8

#7 Låter helt okej, tycker jag! Berätta gärna, om du beställer, hur "bra" det var!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Chessan
1/29/08, 1:33 PM
#9

Det ska jag göra, men det dröjer ett tag då jag befinner mig i australien just nu.
Under tiden lite funderingar från min sida, då de har valt att göra hela dräkten i brunt. Vad vi annars vet om medeltiden så var det ju färggrannt som gällde och då enligt vad jag har läst trodde man att bockstensmannen var en ganska rik typ pga sin långa struthätta som är en statusmarkör så borde han vara mer färgrannt klädd. Är det någon som vet varför han fick bruna kläder?

Ahnna
2/1/08, 9:31 PM
#10

#9 Det kan ha haft många anledningar.

Dels så behöver inte färgen överrensstämma med vad Bockstensmannen egentligen hade på sig, utan museet kanske valde brunt för att just det tyget var billigt eller nåt liknande.

Dels så kanske färgen på kläderna påverkats av mossen under alla år som kroppen legat där orörd.

Dels så kanske kroppen var klädd i något mer "rikt" plagg, som antingen blivit stulet eller tynat bort under all torv och jord.

Dels så kanske forskarna har helt fel, han kanske inte alls var rik?

Dels så kanske en rik man i den delen av landet i första hand visade sin rikedom genom mängden tyg och inte genom färgen.

Dels så kanske brunt var modefärg just i den delen av landet där Bockstensmannen befann sig just då, eller så kanske det inte fanns någon annan färg att tillgå just när hans kläder syddes.

Dels så kanske han inte klädde sig i sina finaste kläder just den dagen då han mördades?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Bjornen
2/4/08, 1:22 PM
#11

Färggranna kläder användes vid festliga tillfällen bland rikt folk. Om Bockstensmannen var skatteindrivare eller soldatvärvare hade han sannolikt inte några färggranna käder på sig som "tjänsteuniform" utan mera vardagskläder. I hans uppdrag fanns kanske att inte vara så synlig och bruna kläder är ju lagom diskreta.

DLTHE
2/5/08, 6:14 PM
#12

Jag har sett ett tv-reportage om Simon Gudmundi-teorin. Det var ett litet objekt som bara syntes på foton i förstorning. Det såg ut som en minisköld med ett Andreaskors och initialerna S och G. Det fanns en svensk i Andreasorden med namn Simon Gudmundi. Heming Gadh lejde någon som hette ungefär Antonius Mast som skulle döda honom. När Gudmundi hade försvunnit vid Bocksten utropades Heming Gadh till ny domprost, men det begicks ett mystiskt misstag. Det tog ca åttio dagar för en kurir att rida till Rom tur och retur för att få påvens godkännande av utnämningen. Men Gadh utnämndes långt innan åttio dagar hade gått, alltså kan utnämningen inte ha gått riktigt rätt till. Jag gjorde lite spännande anteckningar om detta när jag såg tv-reportaget. Men i ett annat tv-program sades att kläderna är typiska för en viss period på 1300-talet och inte slutet av 1400-talet. Gick Gudmundi så rysligt omodernt klädd? Finns det kanske två Bockstensmän, Gudmundi på 1400-talet och den möjlige soldatvärvaren som det talades om i grannsocknen Åkulla på 1300-talet?

Ahnna
2/5/08, 8:34 PM
#13

#12 Intressant, minst sagt! Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det finns massor med kroppar nergrävda i mossar i hela världen, så det finns säkert fler i Sverige.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
vanessa
3/2/08, 12:36 AM
#14

Det känns som att säga hej till en vän. Varje sommar var jag nere på mitt landställe i Halland, och varje år fick min pappa ta mig till Varberg och Bockstensmannen. Vet inte hur ofta yngre barn är fascinerande för yngre barn, men de kunde i princip parkera mig där och lämna mig en stund :-). Minns att han en gång stod upp, men att han nu ligger ner.

Förresten, hej. Är helt ny på denna IFokussajt. Medlem, Medarbetare och Sajtvärd på andra sajter. Tog mig nu tid att titta runt och mötter jag denna sajt. Sköt om er. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Ahnna
3/2/08, 9:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

#14 Välkommen, det är alltid kul med nya "ansikten"! Ja, han satt ju först på en stående ställning, men nu har de kommit fram till att kroppen mår bäst av att ligga ner i en monter.

Bifogar en bild på den påstådda fyndplatsen, men exakt hur korrekt det är kan jag inte svara på…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
3/2/08, 9:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

#14 Välkommen, det är alltid kul med nya "ansikten"! Ja, han satt ju först på en stående ställning, men nu har de kommit fram till att kroppen mår bäst av att ligga ner i en monter.

Bifogar en bild på den påstådda fyndplatsen, men exakt hur korrekt det är kan jag inte svara på…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

vanessa
3/3/08, 12:36 AM
#17

 Med tanke på att de vet var de tog upp honom så är det inte omöjligt att det stämmer. Bilden ser passande ut i varje fall. Tack för välkomnandet, alltid skönt när dörrar öppnas för den nyfikne och intresserade. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

lillalollo
1/9/10, 8:56 PM
#18

Sååå intressant hur blir man rekonstruktör?

Imponerande arbete!

Tänk att få hålla på med att  moddelera  efter fynd, kranier etc. Hur intressant verkar inte det? Som ett fullskale pussel, hur kan det ha sett ut?

lillalollo
1/9/10, 9:06 PM
#19

Svarar lite själv på frågan hur?

Gå in på denna länk

http://www.lansmuseet.varberg.se/

Klicka på bockstensmannen och leta upp modellmakaren, så får du veta allt nästan.

Jag är fortfarande imponerad

Upp till toppen
Annons: