Annons:
Etikettsömnad
Läst 39217 ggr
Ahnna
5/15/08, 1:45 AM

Nybörjarens garderob

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Är du ny som medeltidare och undrar vilka klädesplagg som behövs för att skapa en komplett medeltida look? Här har jag satt ihop en lista med lite tips om hur du skapar en lagom stor garderob som ser tidsenlig ut.

Jag tänkte med den här artikeln lista lite klädesplagg som man oftast behöver som nybörjare i medeltidsvärlden, och lite om vilka material som är bäst lämpade. Naturligtvis spelar århundraden och årtionden roll när man skapar sin dräkt, eftersom klädmode ändrades lika ofta då som idag. (I alla fall nästan.) Social status hade också effekt på valet av material och mängden tyg i kläderna.

 

                       Undersärk buren av en medeltida man

Av: Ahnna

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Ahnna'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Ahnna', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-05-14

Mönster till medeltida kläder finns lite varstans, men graden av äkthet varierar förstås. Det är inget fel med att skaffa lite mindre tidsenliga mönster att börja med, det ser ändå bättre ut än att komma på marknader iklädd säckväv och jeans. Tycker man om att sy och att skapa historiska dräkter så finns det massvis med litteratur att plöja igenom, och när man har lite mer kött på benen så går det oftast ganska lätt att göra om mönster så att de blir mer tidsenliga.

Termer och benämningar på olika plagg kan variera lite beroende på vad man har läst, hur man har lärt sig och så vidare. I den här artikeln så får ni leva med att jag kanske inte har lärt mig rätt termer alla gånger, jag vet ju bara vad jag har fått lära mig.

För att göra ett "komplett" intryck så behövs följande plagg:

MANSKLÄDER

                            Bockstensmannens berömda dräkt
                                        Bockstensmannens berömda dräkt

Kjortel eller skjortaDet här är ett medeltida underplagg som såg ungefär likadant ut för kvinnor. Kjorteln är en lång eller halvlång särk, helst sydd i lintyg och gärna i en ljus färg, t.ex, vit, crème eller ljusgrå. Bomullsväv är ett bättre alternativ till lintyg än till exempel syntetmaterial, men bomull importerades inte hit i särskilt stora mängder och borde därför ha varit ganska dyrt att köpa. Man kan också göra en kortare modell av särk, som slutar nedanför höften, men dessa hör inte den tidiga medeltiden till på samma sätt som särkarna. Men ska man röra sig mycket i skog och mark, eller sitta till häst, så är en kortare skjorta mer praktisk. Det är inte fel att brodera sin särk eller skjorta, eller använda kantband, särskilt runt halsringningen och handlederna eftersom dessa oftast syns under plaggen som man bär över.

                                      Olika längder på särk och skjorta

                                                     Olika längder på särk och skjorta

**Tunika
**Det jag kallar tunika är en "övertröja" i ett grövre material än särken. Gärna någon form av ulltyg om vädret är kyligt, annars lintyg. För överklassen borde sammet eller siden bli bättre, fodrat med päls eller ulltyg. Tunikan bör vara ungefär en decimeter kortare än underplagget om man vill att nederkanten på särken eller skjortan ska synas. Samma med ärmarna, som kan vara några centimeter kortare på tunikan. Bredden på ärmarna bör vara tilltagna utifrån hur mycket man ska använda händerna. Ska man arbeta eller äta så är det mest praktiskt att ha ganska smala ärmslut. Det är helt korrekt för medeltiden att ha vidare ärmar från axeln ner till armbågen, där ärmen smalnar av ner mot handleden.

Ärmarna ska alltid vara hellånga för att plagget ska vara tidsenligt. Det är inte ovanligt att man ser kortärmade skjortor och tunikor på marknader och andra evenemang, men det är troligtvis för att bäraren är bekväm av sig och vill slippa svettas om det är varmt. Då är det mer tidsenligt att rulla upp ärmarna eller att helt enkelt ta av sig plagget som är för varmt.

                                   Exempel på ärmar som blir smalare mot handleden

                                       Exempel på ärmar som blir smalare mot handleden

Hosor eller byxorBenkläder kan se lite olika ut beroende på hur tidsenligt man vill ha det. Men också beroende på vad man har för yrke, vilket århundrade det är man vill efterlikna och vilken samhällsstatus man har. Har man en riktigt lång tunika på sig så syns inte benen, men vill man vara tidsenlig så har man ändå ett par byxor av något slag på sig.

För nybörjaren såväl som för den etablerade medeltidsentusiasten går det alldeles utmärkt att bära ett par byxor som är lagom raka i modellen, hellånga, sydda i antingen lintyg, ulltyg eller skinn. Vill man göra ett par hosor så brukar det bli bäst om man använder sig av ett tunt ulltyg, som man antingen klipper på diagonalen eller som vanligt. (På diagonalen blir hosorna tightare.) Hosor är "lösa ben" som täcker hela foten och benet upp till låret. Därifrån syr man antingen hällor som man trär igenom ett bälte eller så syr man fast snören som kan knyter runt bältet. På så vis är benen täckta, men rumpan bar. Det GÅR att bära hosor utan någon form av underbyxor, kallade brokor eller brokar, men då får man antingen se till att bära en lång särk och tunika eller låta bli att sätta sig ner på hela dagen… Det finns vissa som har provat och de rekommenderar starkt att man bär brokar till hosorna! Dessa brokar ser ut som ett par shorts "modell längre", allra helst så att de går några centimeter nedanför knäna. (Annars har de en förmåga att krulla upp sig vilket blir obekvämt.) Materialet är förslagsvis lintyg.

                                              Tidig spetsig huva 

                                                                   Tidig spetsig huva

Mantel och/eller struthättaVill man hålla sig varm så finns det få medeltida plagg som slår manteln. Syr man den i tjockt ulltyg eller riktig vadmal så blir man sällan frusen, och särskilt inte om man fodrar med päls, ett tunnare ulltyg eller något annat som isolerar mot kylan och vinden. Det finns flera olika modeller av mantel att välja mellan, men den 6-delade eller 8-delade varianten är den vanligast förekommande på svenska marknader. Exakt hur tidsenligt det är vill jag inte uttala mig om här, men vill man ha en helt tidsenlig mantel så är den halvcirkelformade eller trekvartscirkelformade manteln mest korrekt. Dessvärre så kan dessa vara lite sämre i passformen, samt att trekvartscirkelmanteln har en rätt stor tygåtgång. Har man råd och lust så är det inte fel att sy en mantel som är helt cirkelformad, men dessa kom inte på modet förrän under den senare medeltiden.

Struthättan, eller väpnarhuvan eller vad man nu vill kalla den, är ett bra komplementplagg för lite ruggigt väder, eller för dagar då solen är stekhet och man behöver lite skydd för huvud och nacke. Syr man den i lintyg (gärna fodrad med ytterligare ett laget lintyg) så blir den inte särskilt varm utan fungerar då bättre som solskydd eller bara som accessoar. En huva sydd i ulltyg blir på vintern både mössa och halsduk i ett. Huruvida man vill ha en strut på huvan eller inte är upp till en själv, men givetvis fanns det modeflugor på medeltiden som talade både för och emot struten. Under vissa perioder så hade man ingen alls och några år senare skulle man helst ha en flera meter lång strut på sin huva…

Och så behövs förstås skor och gärna en huvudbonad (t.ex. en coif), samt ett bälte med minst en kniv och ett par bältesväskor. Men hur man tillverkar sånt tar vi en annan gång!

KVINNOKLÄDER

**                          Exempel på överklänning 

                                                             Exempel på överklänning

**

Kjortel och korsettPrecis som för männen så är det mest tidsenligt med en undersärk. Den bör, precis som för männen, vara av lintyg eller något likvärdigt och helst i en ljus färg. (Dock finns det flera dokumenterade exempel på mer färggranna kjortlar.) Vill man vara riktigt tidsenlig så bär man en korsett av något slag tillsammans med undersärken, i alla fall om man tillhör ett högre samhällskast och vill efterlikna den senare medeltiden då plaggen var mer figursydda än tidigare.

                                  Exempel på överklänning

                                 Den vita mellanklänningen syns under överplagget

**Mellanklänning
**Oftast så syns inte undersärken så mycket på kvinnor om man tittar på målningar och liknande, utan det som oftast sticker fram under överklänningen är ett "mellanplagg" som jag har valt att kalla för mellanklänning. Den är ofta färgglad och rikligt broderad eller på annat sätt utsmyckad kring nederkanten, halsringningen och handlederna. Modellen skiljer sig oftast inte så mycket från undersärken och detsamma gäller materialet. För högre samhällskast kan mellanklänningen dock vara sydd i t.ex. sidentyg. Mellanklänningen är på intet sätt ett måste - faktum är att de flesta som sysslar med medeltid helt brukar strunta i den. Det är väl troligtvis för att det dels saknas kunskap om hur många lager kläder som medeltida kvinnor verkligen bar, och dels för att det är mindre praktiskt med många lager kläder på sommaren, då de flesta medeltidsevenemang är. Men vill man vara helt tidsenlig så har man en mellanklänning under överklänningen.

**Överklänning
**En medeltida överklänning kan vara allt ifrån överdådigt dekorerad med guld och ädelstenar, till nästan helt odekorerad eller bara lite diskret broderad. Snittet kan skilja sig otroligt mycket från årtionde till årtionde, men generellt så var klänningar under tidiga medeltiden vidare i passformen medan senare plagg var mer åtsittande runt livet. Har man en fint dekorerad mellanklänning eller underklänning som man vill ska synas så gör man överklänningen lite kortare i ärmarna och nederkanten. Halsringningen kan med fördel vara lite större än på de andra plaggen, så att eventuella broderier eller kantband syns där också.

                                       Överklänning med plastron från sen medeltid

                                           Överklänning med plastron från sen medeltid

Mantel och/eller struthättaLäs om dessa plagg ovan, under manskläder. Viktigt för dig som vill vara helt tidsenlig är att ogifta kvinnor inte skulle bära mantel alls "som regel", även om det finns dokumentation som påvisar att vissa ungmör hade mantlar i alla fall.

                                       Exempel på håruppsättning

                                                           Exempel på håruppsättning

Håruppsättning och slöjaOgifta kvinnor hade friare regler för håruppsättningar, medan gifta kvinnor skulle bära någonting på huvudet hela dagen, oavsett sällskapet, och allra helst en slöja som täckte håret, hakan och halsen. En kvinna som blivit dömd för lösaktighet eller andra liknande brott kunde få sitt Hår avklippt, så du som är kortklippt gör bäst i att skyla håret med en huvudbonad och slöja om du vill vara helt tidsenlig. Högsta mode på medeltiden var trots allt att ha så långt Hår som det överhuvudtaget är möjligt, uppsatt runt huvudet i komplicerade flätningar.

                                         Slöja för den gifta kvinnan

                                                         Slöja för den gifta kvinnan

Precis som männen så bör kvinnorna ha ett bälte med väskor för småprylar, en kniv och/eller medeltida sax, en huvudbonad och tidsenliga skor.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Ahnna
5/15/08, 1:47 AM
#1

Det här var det bästa jag kunde åstadkomma ikväll, får se om jag lägger till nåt mer senare.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
5/15/08, 4:51 PM
#2

Tack så bra skrivet.

MegN
5/15/08, 5:19 PM
#3

En kvinna som blivit dömd för lösaktighet eller andra liknande brott kunde få sitt Hår avklippt, så du som är kortklippt gör bäst i att skyla håret med en huvudbonad och slöja om du vill vara helt tidsenlig.

Eller så får man acceptera att folk tror det där om en!!

Ahnna
5/15/08, 10:16 PM
#4

#3 Skrattande

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
5/16/08, 6:43 PM
#5

Det är många lösaktiga kvinnor på Medeltidsmarknaderna!

Ahnna
5/16/08, 10:45 PM
#6

#5 Ja, jag har själv varit extremt lösaktig i flera år - jag hade rakat huvud mellan typ 2004 till 2006 eller nåt. Men nu börjar jag se respektabel ut igen, hallelulja!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Rozzy
5/18/08, 10:53 PM
#7

Ja jag undrar hur långt man måste ha det fär att vara respektabel, nu får du givetvis ansvara för ditt leverne #6 men mitt är Hår inte så mycket att dra i. Och nu råkar jag för tillfället vara en respektabel stadgad kvinna så jag vill inte utge mig för något annat heller.

eftersom jag ska medverka för första gången har jag inga kunskaper 

Man får nog fundera på något lätt sytt, jag håller på och eldar under marknaderna så en slängig huvudprydnad ska jag inte vispa runt med….gag ska bränna keramik inget annat.

Kan man typ bara linda ett tyg runt huvudet?

Ahnna
5/19/08, 3:08 PM
#8

Visst kan du vira ett tyg runt huvudet när du ska elda, det är inte helt fel. Gärna i nåt ljust material, även om det säkert blir sotigt. (Tyvärr!)

Nuförtiden så är det ju ingen som pekar ut någon som lösaktig för att håret är kortklippt, men ska man vara helt 100% (går det?) tidsenlig så ska håret vara en bra bit nedanför axlarna för att följa rådande mode för kvinnor. Det behöver ju inte vara Rapunzel-långt, men tillräckligt för att kunna göra t.ex. två långa flätor som hänger en bra bit ner på ryggen. Inom medeltids-re-enactment så är det inte helt ovanligt att fläta in låtsashår för att få håret att se längre ut. Det har jag i och för sig aldrig gjort, men jag vet andra som gör så med jämna mellanrum.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

nera
5/19/08, 7:11 PM
#9

Tack för intressant artikel Glad

Rozzy
5/26/08, 12:45 AM
#10

Tack för tipset om ljust tyg.

Ahnna
11/3/08, 12:21 PM
#11

#10 Tar du en fyrkantig tygbit, rätt stor, och viker som en trekant så får du en väldigt enkelt huvudbonad som är helt korrekt. Lägg den på huvudet med spetsarna neråt, för sedan spetsarna i kors bakom nacken (och fånga in håret under) och knyt dem på hjässan.

Framförallt under 1500-talet bar kvinnorna ofta liknande "hättor", gärna med en hatt ovanpå. Kolla den här bilden: http://farm2.static.flickr.com/1066/949971362_4e51589fa0.jpg.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
11/5/08, 1:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

#8 Så alla behöver inte ha sånt här hårsvall? ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anthka
11/5/08, 2:01 PM
#13

Inom medeltidsvärlden är det absolut mest korrekt att ha just rapunsel långt.
Men i den vanliga världen (som vi ju faktiskt rör oss mest i) är det mer opraktiskt och krångligt. Känns skönt att vara kvinna och ha möjligheten till ett Dok på huvudet för att dölja den mer moderna frisyren. Även om jag saknar mitt långa Hår som fram tills för några veckor var ungefär så långt som #12 bild…

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Annons:
Ahnna
11/5/08, 4:05 PM
#14

#12 Det underlättar enormt om man har det, men nej, inget tvång. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
11/5/08, 10:50 PM
#15

#14, bra för ajg tänker itne klippa av det ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
11/6/08, 10:29 AM
#16

Olyckor händer så lätt… Oskyldig Var försiktig med saxen!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
4/10/09, 12:07 AM
#17

Putt

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
4/10/09, 12:13 AM
#18

Bra puttningar såhär innan säsongen börjar Glad

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

cookie89
4/10/09, 9:11 PM
#19

*läsa på*

Ahnna
8/7/09, 1:45 PM
#20

Putt

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Kaylaza
8/7/09, 2:02 PM
#21

Angående texten om korsett:

Jag läste i ett Lexikon för ett par år sedan att korsetten uppfanns på 1400-talet, och att den därmed inte hör hemma i särskilt många medeltida kreationer.

Finns det någon bra medeltida källa som berättar om den tidigare? Bilder? Korsettälskare som jag är vore det ju toppen om man kunde få in den även i medeltida sammanhang :)

Anthka
8/7/09, 2:06 PM
#22

#21 jag vet att Norris (medieval costume and fashion) talar om korsetter så tidigt som under 1100-talet. Å andra sidan tvistar de lärda om huruvida Norris är pålitlig som källa.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Kaylaza
8/7/09, 2:46 PM
#23

# 22 Ja, jag har läst en hel del som refererar till Norris i det här forumet. Ska höra mig för bland några mer erfarna medeltidare och se ifall jag kan få ett vettigt svar på hur den boken är som källa Glad Jag själv anser mig inte vara tillräckligt påläst för att kunna avgöra den saken.

Anthka
8/7/09, 3:08 PM
#24

#23 gör så, och återkom gärna med resultatet *nyfiken*Glad

Jag tycker Norris är bra när det gäller inspiration till kläder/acessoarer. Han har väldigt detaljrika bilder och tydliga kapitelavgränsningar (så man ser när under medeltiden man är). Tyvärr så har han ritat av dåtida bilder/illumineringar utan att skriva ut var orginalet kommer ifrån. Vilket är synd, framför allt för mig som är lite av en "källhänvisnings nörd"

Hur mycket man ska lita på Norris texter däremot är jag inte lika säker på, jag har hört både bu och bä i den frågan och väljer därför att använda boken som ren bildinspirationskälla.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
8/8/09, 12:16 PM
#25

Det jag har hört om Norris är att många av hans original och saker som han undersökte inte finns kvar idag och därför går det inte att dubbelkolla att han hade rätt. Men jag anser att han har rätt i så mycket, så det vore underligt om resten är påhittat. Något enstaka sakfel har jag hittat, men det har framförallt varit identiteter på målningar, som har undersökts igen i modern tid och man har kommit fram till att det inte är "person A" utan "person B". Sånt är ju sekundärt när det är dräkterna man tittar på.

Men! Den "senare medeltiden" som jag skrev i artikeln betyder alltså från ca 1400-talet och framåt, då det bevisligen fanns korsetter i olika utförande. Jag har inte påstått att man använde korsetter under tidig medeltid, även om Norris hävdar att det fanns korsetter då.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
8/8/09, 12:29 PM
#26

#25 jag vet att du inte påstått det. Vad #21 ville ha var en källa som beskrev korsetter tidigare än 1400-talet, vilket Norris gör (därav den diskutionen).

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Kaylaza
8/8/09, 1:38 PM
#27

# 25 Precis som #26 skriver är jag ute efter en eller flera tillförlitliga källor som kan berätta om korsetter tidigare än 1400-talet. Eftersom Norris är den första källa jag hittills upptäckt som nämner korsetter tidigare än senmedeltiden vill jag dubbelkolla vad han grundar detta på (fynd, skrift, målning etc). Jag hoppas verkligen inte du tagit någon kritik åt dig själv, för det har inte varit min mening.

Jag kan bara upprepa, att jag hört både bra och dåligt om Norris bok samt att många hänvisar till just den i detta forum, men eftersom jag varken läst den själv eller anser mig vara tillräckligt kunnig för att kunna avgöra dess kvalitet när det gäller fakta söker jag efter folk som kan avgöra det åt mig, och ju fler åsikter, desto bättre för slutsatsen anser jag.

Annons:
Ahnna
8/8/09, 8:39 PM
#28

#26 & 27 Nej, jag tar inte illa upp, jag förtydligade bara att jag inte har skrivit nåt om korsetter under tidig medeltid. Flört

Norris liv bestod av forskning kring historia och historiska dräkter. Mycket av det han har skrivit har jag fått bekräftat i andra böcker och i målningar m.m. så därför anser jag att i alla fall en stor procent av hans text är tillförlitlig.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

vildarosen
8/10/09, 2:33 PM
#29

Intressant me alla dessa kläder o jag har hittat det jag vill göra o nu letar jag mönster men man kan kanske göra mönsterna själv.

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Ahnna
8/10/09, 10:41 PM
#30

#29 Har man lite sömnadsvana och har sett hur medeltida kläder ska skäras så är det inte så svårt att göra egna mönster. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

vildarosen
8/18/09, 12:08 AM
#31

#30 det ser inte så svårt ut! Men ska för säkerhets skull fixa lite mönster så man kan snegla lite på oxå!

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

fridaas
8/19/09, 11:40 PM
#32

Någon som vet vart man kan hitta lättförstårliga mönster? Min sömnadsvana existerar knappt så tror inte jag vågar mig på att göra egna Skäms

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Kaylaza
8/19/09, 11:52 PM
#33

#32 Sofias Ateljé har väldigt nybörjarvänliga mönster. Dessvärre är de inte så purjo i skärning och kombinationer, så där blir slutresultatet att medeltidsinspirerat plagg.

I boken "Medieval Tailors Assistant" finns väldigt enkla beskrivningar, men inga färdiga mönster. Jag tror dock inte det är svårt att göra ett mönster efter de beskrivningarna, ens för en nybörjare.

Anthka
8/20/09, 11:29 AM
#34

#32 som #33 säger, Medieval Tailors Asisstant av Sara Thursfield har enkla beskrivningar som utgår från ett personligt mönster. Det personliga mönstret gör man efter steg för steg beskrningar vilket är väldigt nybörjarvänligt. Jag föreslår att du lånar den på biblioteket och ser vad du själv tycker (den är ganska dyr att köpa).

På några bibliotek kan man även låna Sofias Atelje mönster men de är som sagt inte historiskt korrekta (undantaget bockstensmannens dräkt).

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Annons:
Kaylaza
8/20/09, 11:40 AM
#35

#34 Tack för att du skrev till författaren, vilket jag glömde!

Edith58
7/26/12, 8:54 PM
#36

Hej! Jag vet att sammet kom lite senare under medeltiden men kunde det ändå förekomma på 1300-talet? Om man på medeltidsveckan skulle ha en surcot i sammet utanpå en mellanklänning i tunt ylle av 1300-talssnitt är man alldeles ute och cyklar då? Jag är ny i dessa sammanhang och har inte ambitionen att vara alldeles HK, men jag vill ju att det ska se någorlunda rimligt ut. En fråga till: I vanliga tygaffärer finns ju ofta bara thaisiden med horisontella strukturränder (om man nu kan kalla det så). Kan man ha sådant till en surcot? Det är så svårt att hitta vettiga tyger (utom linne då) om man inte köper dem på nätet

Elma79
5/28/13, 6:08 PM
#37

Putt, putt… :)

Ove-D
1/11/14, 3:59 PM
#38

Är underklänningen/särken alltid så mycket längre?

orphidea
1/11/14, 11:04 PM
#39

Särken brukar göras kortare än de överliggande plaggen av ylle :)

Blodfot
1/12/14, 11:24 AM
#40

bra!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

ThreeStars
3/13/15, 4:54 PM
#41

putt ;)

Annons:
Upp till toppen
Annons: