Annons:
Etikettsömnad
Läst 13750 ggr
Ahnna
10/16/08, 2:43 PM

Broderad tygpåse

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag har insett att jag har för få snygga påsar att gömma moderna saker i när jag är ute på evenemang. Ska man sitta och hantverka med t.ex. nåt sömnadsprojekt eller kalligrafiverk så kan det vara praktiskt att ha allt i samma påse, istället för i 17 olika som jag brukar ha. Därför bestämde jag mig …

Jag har insett att jag har för få snygga påsar att gömma moderna saker i när jag är ute på evenemang. Ska man sitta och hantverka med t.ex. nåt sömnadsprojekt eller kalligrafiverk så kan det vara praktiskt att ha allt i samma påse, istället för i 17 olika som jag brukar ha. Därför bestämde jag mig häromdagen för att fixa en påse, med kriterierna att den skulle vara snygg, rymlig och helst broderad på ett eller annat sätt. Att jag precis hade kommit över ett gäng nya växtfärgade ullgarner bidrog till min entusiasm, förstås, även om jag var övertygad om att mina händer inte är skapta för broderier och annat "finlir".

Tyget jag valde var en överbliven bit klarröd ylle. Klippte ut 2 bitar som var 35x30 cm, men en dubbelvikt bit på 70x30 cm hade funkar lika bra egentligen. Bara att jag inte tänkte riktigt så långt när jag började…

Började surfa efter snygga mönster och fastnade för ett par keltiska knutar. När jag hade skrivit ut dem så överförde jag dem på mönsterväv, som är lite mindre känslig än mönsterpapper. (Man kan skrynkla ihop det och släta ut det igen utan att det tar skada, t.ex.)

Kedjestygn.jpg
Kedjestygn.

Sen började jag med de yttersta linjerna och använde mig av kedjestygn. Den första knuten fick en mörkblå "ram".

PåseGrönKnutPapper.jpg
Det är enkelt att bara sy efter linjerna på mönsterväven, som jag från början nålade fast (och stack mig på!). Nålarna kan man snart ta bort, när stygnen håller fast väven istället.

PåseBlåKnut.jpg
Den mörkblåa knuten är klar och väven är borta.

När de mörkblåa strecken var färdiga var det enkelt att bara pilla bort väven. Vill man så kan man naturligtvis nöja sig med ett sånt "enkelt" broderi, men jag var alldeles för broderisugen för att sluta. Så jag fortsatte med ett ljusblått garn innanför det mörkblåa.

PåsePåbörjadLjusblåKnut.jpg
Nyckeln är att lägga den andra raden (ljusblå) precis innanför den första. Då blir broderiet helt tätt utan att det röda tyget syns igenom.

PåseBlåLjusblåKnut.jpg
De ljusblå stygnen klara.

Jag hade lite ågren innan jag började med den tredje och sista färgen i knuten. Jag ville att det skulle se tidsenligt ut, så jag surfade rätt länge för att hitta en bra kombination med det blå och röda. Bland annat studerade jag flera bilder från The Book of Kells innan jag slutligen bestämder mig för att använda ett grönt garn.

PåsePåbörjadGrönKnut.jpg
Det tog ett tag att få det så tätt som det blev, men det var det värt.

PåseGrönKnutKlar.jpg
Den gröna knuten är helt klar.

En och en halv "Sagan om Ringen"-film och en "I, Robot" senare var den gröna knuten klar. Dags för knut nummer två, på andra sidan av påsen.

PåseGulKnutPapper.jpg
Samma igen, mönsterväv fastnålad och påbörjade konturer, den här gången i gult.

PåseGulKnut.jpg
Konturerna klara och väven bortpillad.

PåseGulLjusgulKnut.jpg
Den andra raden, i ljusgult, färdig.

PåseGulKnutKlar.jpg
Efter mycket surfande bestämde jag mig för en roströd färg i mitten, men blixten gjorde den lite rosa på bilderna…

Dags att sy ihop bitarna och skapa själva påsen, äntligen! Jag vände bitarna räta mot räta och sydde med ett ullgarn, helt enkelt för att jag inte hade nåt annat vettigt att få ihop bitarna med. Sytråd blir för tunnt för så pass tjock ylle och jag har ännu inte lyckats lägga vantarna på lintråd i rätt tjocklek. (En trist bieffekt av att bo på landet, långt ifrån välsorterade sybehörsbutiker.)

PåseFransar.jpg
Tofsarna, gjorda i samma garn som broderierna.

Sen vände jag påsen rätt och började med tofsarna. Jag lindade garnet runt min hand ett antal varv, plockade av "härvan" och knöt ihop den i ena änden med en liten tuss garn. Sen klippte jag av den i önskad längd och virade en garnbit runt toppen för att hålla ihop tofsen ordentligt. Sen var det bara att sy på den på påsen. Jag valde att ha tre långa och två korta av estetiska skäl.

PåseFoder.jpg

Längs överkanten på påsen sydde jag en kanal för dragskosnören, och för att dölja de stygnen sydde jag en rad med kedjestygn längs hela överkanten, med ett mörkrött garn. (Syns dåligt, men titta längst upp till vänster på bilden ovan.) Sen var det dags att plocka i fodertyget, som är ett ljusblått lintyg. Det syddes först till en påse, också med ullgarn helt enkelt för att jag redan hade nålen trädd och inte iddes leta rätt på en annan nål och sytråd… Men det gick bra det med!

När fodret var istoppat så vek jag ner kanten och sydde fast den i påsen med kaststygn. (Se bilden ovan.) Jag fick akta mig lite för att inte gå rakt igenom kanalen där dragskosnöret skulle trädas, men med lite pillande så gick det bra. Sen trädde jag kanalen med linsnöre, ett från varje håll, och sen var påsen faktiskt helt färdig!

Det tog mellan 17 och 20 timmar totalt, eller samtliga "Sagan om Ringen"-filmerna, "I, Robot", "Soldier", två avsnitt av "My Name is Earl" och ett avsnitt vardera av "The Simpsons" och "Family Guy", samt lite extra tid däremellan. Jag satt alltså framför TV:n från söndag kväll till tisdag kväll och lyssnade på ovan nämnda filmer och program, eftersom mina ögon knappt lämnade påsen under hela tiden…

PåseFärdigGrön.jpg
Påsen sedd från ena sidan.

PåseFärdigGul.jpg
Påsen sedd från andra sidan.

Vad har jag lärt mig?

Att det inte är särskilt svårt att brodera riktigt snyggt.
Att tofsar är pilligare att göra än jag väntade mig.
Att det går utmärkt att sy i lintyg med ullgarn.
Att blixten på min kamera förstör färgupplevelsen för alla som inte har sett påsen i verkligheten…

Och inte minst; jag har lärt mig vikten av att ha en fingerborg! Eller två… Vänster hands pekfingertopp och långfingertopp är helt sönderskurna av nålen, eftersom materialet är så tjockt att jag inte alltid hade kontroll på var nålen skulle ta vägen. Har redan hittat bilder på medeltida fingerborgar på internet, så nästa projekt kanske blir att tillverka ett par såna…? Nu när jag kan brodera så känns det som att ingenting är omöjligt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
vildarosen
7/26/09, 1:10 PM
#1

Va fina dom är.. mönstret är keltiskt eller? dum fråga  bara att läsa ordenligt ju.. Skrattande

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Tina69
7/26/09, 1:28 PM
#2

Påsarna blev helt underbara )

Ahnna
7/26/09, 1:34 PM
#3

Keltiska knutmönster, ja. Det finns mycket på nätet som är användbart, det är bara att googla på t.ex. "celtic knots".

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Mickel-Vindviskning
6/9/10, 5:55 PM
#4

Helt underbar artikel. Jag har fått mycket inspiration och idéer. Tusen tack.

Lillyblossom
6/9/10, 8:03 PM
#5

Den blev ju superfin! Säger som ovannämnda, fick massor av inspiration! Skrattande hinner inte med allt jag vill göra! ;)

Upp till toppen
Annons: