Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 36948 ggr
Ahnna
5/12/09, 1:21 PM

Växtfärga med björklöv

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Med björklöv kan man få en rad starkt gula nyanser och även grönt om man blandar i lite kopparvitriol.

Björklöv.jpg
200 gram björklöv tar upp rätt mycket plats, så det gäller att ha en stor gryta!

Ska man färga med björklöv så måste man samla in löven innan midsommar, annars riskerar man att färgen blir blaskig och icke ljusäkta. Det verkar inte spela någon roll om bladen är angripna av löss eller inte, men för sin egen trevnads skull bör man kanske undvika de värsta lösskolonierna…

När man färgar med björklöv ska garnet bara vara alunbetat, med 20 g alun per 100 g garn.

Det första man gör är att koka löven i så mycket vatten som man ska färga i, alltså cirka 5 liter vatten per 100 g garn. Jag använde 200 g löv till 8 liter vatten (sen var min gryta full) men man kan ha mer löv också, vilket ger ett lite starkare gulgrönt resultat.

BjörklövKokar.jpg
Alla frön kommer upp till ytan, men det gäller att sila ordentligt när badet har kokat klart, annars måste man skaka ur fröna ur garnerna i en evighet efteråt.

Jag hade två härvor garn, en vit och en grå, som hade färgats med daggkåpa dagen innan. Färgen var tråkigt beige och därför valde jag att färga dem med björklöv också för att få en intressantare nyans. Jag hade också en helt ofärgad härva vitt garn som jag ville göra grön.

I första badet fick den ofärgade härvan och den gråa härvan färgas.

BjörklövFärgatKlart.jpg
Resultatet efter 1 timme i bad 1.

Som med de flesta gråa garner så syns inte resultatet direkt, utan först när det har torkat ordentligt. Jag bestämde mig för att ha is i magen och låta den gråa härvan torka utan någon mer färgning, eftersom den redan var färgad med daggkåpa innan.

Kopparvitriol.jpg
Kopparvitriol är starkt blått och ska röras ut i färgbadet ordentligt innan man stoppar ner garnet. När den blåa färgen har övergått i en mustig grön kan man sluta röra.

Den gula härvan fick flytta till en annan gryta, som jag hade fyllt med hälften av färgbadet och 10 gram kopparvitriol. Där fick den ligga i 15 minuter till, medan den beigea härvan fick simma i efterbadet i 1 timme.

KopparvitriolFärgbad.jpg
Kopparvitriolen färgar garnet nästan direkt och resultatet blir olivgrönt.

Garner.jpg
Från vänster:
Beige härva färgad först i daggkåpa och sedan efterbad på björklöv.
Grå härva färgad först i daggkåpa och sedan bad 1 på björklöv.
Vit härva färgad 1 timme med björklöv och 15 minuter extra med kopparvitriol.

Jag är nöjd! Jag fick 3 nyanser av gulgrönt och de går jättebra ihop ton-i-ton.

Jag färgade lite fler garn dagen efter och såhär fina blir alla härvorna tillsammans:

Björklöv.jpg

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Izolde
5/13/09, 8:27 PM
#1

Verkligen jättefint :D Själv håller man på att tvätta ull för senare färgning om någon vecka. Tänkte använda mig av löv, maskrosor och bark.

Ahnna
5/14/09, 11:50 AM
#2

#1 Vad kul! Jag har funderat på bark, men har inget större behov av bruna garner just nu. Men nån gång kommer jag säkert prova, bara för att just prova.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

AutumnWicca
5/14/09, 1:39 PM
#3

Jättesnygga garner Ahnna!

#1 Vad blir det för färg av maskros?

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

MegN
7/29/09, 4:32 PM
#4

Ett annat tips förutom koppavitriol (som tär rätt hårt på garnet) är att växtfärga i en rostig järngryta! Då blir garnet grönare, av det järn som tas upp! Obs - det ska INTE vara en järngryta som man lagat mat i (dvs lagom infettad yta) då har det ingen "verkan". Har man lagat mat i grytan måste man först koka ur den ordentligt för att få bort det "skyddande fettlagret".

Om man vill ha riktigt GRÖNA garner ska man växtfärga med vassvippor! Och det ska göras typ NU, när de är "mogna"/"utslagna" (eller vad det kan heta). Det gjorde min mor och jag förra (eller om det var förrförra) sommaren. För det hade hon läst om i en bok när hon gick växtfärgningskurs för 20 år sen (!). Vattnet blev mörkrött - så vi var lite skeptiska, men garnet blev riktigt, riktigt grönt! Det bidrog säkert att vi dessutom färgade i järngrytor.

Vi betade med alun, föresten. Och även lingarnet som ullen var omknuten med tog upp massor av färg! (Sen vet jag inte hur tvättäkta lintråden blir…)

Ahnna
7/30/09, 2:42 AM
#5

#4 Inte rostig! *ajabaja!* Rost kan missfärga garnet. Men en ren järngryta är bra. Cool Jag har färgat rätt många garner med björk i min nya järngryta och har fått allt från varm grön till nära mintgrönt på grått garn i ett efterbad.

Vass ger normalt gul till rödgul färg i rostfri gryta, men som med alla gula färgbad så blir garnet grönt i järngryta. Dessvärre är det ingen direkt härdig färg, varken det gula eller gröna, men det gröna har bättre chans att överleva tack vare järnet. Dock är det ingen garanti, det kan blekas ur fort i alla fall. Man ökar livslängden på färgen ytterligare genom att inte ha garnet i solen utan bara inomhus. (Inte i solsken från fönster.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

MegN
7/31/09, 5:32 PM
#6

#5 ok då Flört Inte "rostig", men åtminstone inte infettad i ytan.

Hur härdig den gröna färgen är får väl visa sig. Jag håller på och nålbinder en struthätta av garnet, och nog kan jag redan se att det har blekts en hel del (jag är mestadels utomhus och nålbinder, när jag är på marknader osv och inte har något för mig - för att jag t.ex. måste passa hundar istf för att springa runt och spendera pengar :D). Men eftersom det är ett ytterplagg så kommer man ju att vistas utomhus med det… Fast det gör mig inget om det till slut är en blek-blek-grön struthätta…

Annons:
Ahnna
8/1/09, 2:18 PM
#7

#6 Blekt färg borde ju vara hur HK som helst, så varför inte? Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Lillyblossom
6/3/10, 12:53 AM
#8

Nu blir jag lite fundersam… Ska man inte efterbeta?

Och hur efterbetar man? Tyckte jag läste det här nonstans men nu hittar jag det inte..

Typiskt när jag tänkte färga imorn….

Ahnna
6/3/10, 10:41 AM
#9

#8 Nej, det behöver man inte. Eller rättare sagt, det beror på vad du har betat och färgat med från början och vad du vill ha för resultat. Till exempel; om du färgar med björklöv på vitt garn men vill ha olivgrönt så kan du lägga garnet (när det är gult, alltså färdigfärgat) i ett bad med kopparvitriol i några minuter så blir det grönt. Annars kan du prova att färga med grått garn nästa gång, så blir det grönare redan från början utan efterbetning med koppar. (Eller järn eller whatever.)

Men generellt behövs ingen efterbetning och jag använder det sällan, om jag inte ska ha nån viss nyans som inte går att få med enbart förbetning eller sambetning och färgningen.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Pialinn
6/3/10, 11:22 AM
#10

Ahnna!

Alltid skoj att se vad du gör.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Lillyblossom
6/3/10, 12:09 PM
#11

Aha, ok. Vilken tur jag inte skaffade järnvitriolen från lantmännen då. Köpa 15 kilo som men sen inte behövde hade vart lite sorgligt. ;)

Jag har ett vitt garn och vill få det så gult det bara går… :)

Ahnna
6/3/10, 8:48 PM
#12

#11 Vill du ha gult så ska du inte använda någonting som gör garnet grönt, alltså järn eller koppar. Färga i rostfritt stålkärl. Förutom björklöv så kan du använda skott av ljungplantor som också ger en härdig gul färg.

Vitriol kan köpas i mindre förpackningar från firmor som säljer växtfärgningsmaterial. Förut har man kunnat köpa det på apotek, men jag vet inte hur det är med det nu…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Magi-cat
6/3/10, 10:07 PM
#13

hmmm….färgade med vassvippor för många år sedan och det är härdigt, har inte blekts alls…..Jättefin färg!

Själv har jag aldrig använt efterbetning, vill liksom inte bråka med garnet för mycket och har fått jättefina färger ändå. Klara favoriter är björk och daggkåpa.

Ljung blev jättefin ljusgul färg en gång men en annan gång ganska daskigt gult. Kanske är det viktigt att inte plocka ljungen för sent…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Lillyblossom
6/3/10, 10:42 PM
#14

Jo, jag hittade på en fårgaffär, Colorama, 600g. Trodde man "var tvungen" att efterbeta för att hålla färgen eller något.

Jo, jag har just ett restfritt. Skrattande Hittade det när vi rensade kvarnen.

Det blev en fin gul färg på garnet. Kommer bilder på det sen i färdiga projekt eller något. :)

Magi-cat
6/3/10, 11:27 PM
#15

kom just på en till som blir fin: renfana! Härdig dessutom.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ahnna
6/4/10, 2:07 AM
#16

#13 Ljungskott bör tas före midsommar och det skadar inte att "överdosera" lite så att badet blir ännu starkare. (Särskilt om man tar skotten senare.)

Vass är den enda växt som kan ge en grön färg utan betning med metall eller överfärgning med blått, men det blir inte alltid ett så härdigt resultat.

#14 Nejdå, man måste inte efterbeta. Glad Däremot så måste man beta garnet med någonting antingen före, under eller efter färgningen, förutom med vissa färgmedel som är tillräckligt starka ändå. (T.ex. indigo.)

#15 Mjaaa… renfana är inte särskilt härdig om man inte efterbetar med järn eller koppar, eller färgar i järngryta. Inomhus håller den bättre än utomhus i solsken, men den räknas inte till de härdiga gula färgmedlen. (Ljung och björklöv håller 4 eller högre, renfana är bara 2-3 har jag för mig.) Men visst blir det en fin färg av renfana! Färgkulla också, men den är inte heller helt härdig.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Magi-cat
6/4/10, 10:20 AM
#17

#16 hmmm….färgade med renfana för säkert 20 år sedan, och den färgen visar inte minsta tendenser till att blekna…Skrattande

Har märkt att färgningsböckerna ofta är lite "försiktiga" av sig när de anger härdighet. MEN det är viktigt att man gör en stark soppa när man färgar, då håller det bättre. Därför har jag även fått mycket bra resultat av den starkt gula färgkullan. Stickade vantar till barnen för många år sedan. De har varit med mycket, i ur och skur, och de är inte det minsta bleka.

Vill man ha grönt kan man också färga gult med t.ex. björklöv och sedan överfärga med indigo. Men det är kanske lite "fusk"CoolSkrattande

Glöm inte svamparna sedan i höst, härligt röda, rödbruna nyanser!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ahnna
6/4/10, 11:59 PM
#18

#17 Har du använt ett väldigt starkt färgbad så blir färgen förstås härdigare (eller mer mättad), men min erfarenhet av renfana överrensstämmer med böckernas låga härdighetsbeskrivning. Färgkullan tycker jag är bättre, men inte lika bra som ljung eller björklöv om det är gult man är ute efter.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Harry1
5/10/12, 12:26 PM
#19

Jag planerar att färga vitt linnetyg till grönt. Men har varken kopparvitriol eller en järngryta. Hur skulle det fungera att färga tyg med gräs istället?

En annan tanke är att blanda de björklöven med rödlökskal/rödbetor för att få en orange ton. Har redan the-färgade byxor så vill ha något mer färg glatt till dem.

Magi-cat
5/10/12, 1:08 PM
#20

nej, det fungerar inte att använda gräs…..

Något annat jag använt  för att färga till grönt är nässlor och vassblommor. Det blir ganska dova, lite murriga gröna färger.

Hur den blandningen du föreslår blir vet jag inte, men det går ju att prova! Lökskal anses ge en härdigare färg än rödbetor.

Vanliga lökskal kan också ge en varm oragne ton. Det går åt mycket lökskal, be att de sparar åt dig i affären!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Harry1
5/10/12, 5:16 PM
#21

Tack för tipsen, jag testar att koka björkblad nu med några testbitar och prövar olika kombinationer =) Men storleken på bladen är inte mycket att hurra om än.

zayla
5/11/12, 2:32 PM
#22

Pors gör garnet också viss gulaktig till gulgrön nyans. Har skrivit lite hur jag gjorde med den växtfärgningen någonstans här…

Ahnna
5/30/12, 2:20 PM
#23

Som de andra har sagt så funkar det inte att få grönt med gräs. I princip alla gröna växter i naturen ger med vanligt vatten i en rostfri gryta gula färger. Det gröna åstadkommer man enklast genom tillförsel av järn eller koppar, men det måste inte vara vitriol. Har du möjlighet att lägga i en järnbit i färgbadet så kommer du att få ett färgomslag på grund av den. Ju mer metall, desto mer överslag åt grönt. Dock så skörar metallen garnet, så man bör inte tillföra det förrän i slutet av färgningen, typ sista 10-15 minutrarna. (det är snällare att färga i en järngryta eller koppargryta.)

Linne är väldigt svårt att färga, förresten! Det går, men resultatet blir ibland fläckigt eller ojämnt och man bör lägga linnet i blöt i några dagar (upp till en vecka) innan för att luckra upp fibrerna så att de kan ta till sig av betningen och färgningen.

Ett sätt att fuska sig till gröna toner är att använda grått tyg/garn istället för vitt. Det brukar ge färgen ett grått stick som för ögat uppfattas som grönt ihop med det gula.

Som någon skrev ovan så är lökskal bättre än rödbeta (som tvättas ur på nolltid, det stannar inte i garnet/tyget) men björklöv, safflor, renfana, pors och vau är betydligt bättre än lökskal. De ger alla gula färger som är lätta att manipulera till grönt och som håller i både tvätt och solsken.

Lycka till med ditt experiment!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Leramani
5/31/12, 9:26 AM
#24

Kopparvitriol, eller kopparsulfat som det egentligen heter,  är starkt giftigt och får inte släppas ut i naturen. Det borde egentligen inte få användas till växtfärgning. Det är giftigt även vid generös utspädning.

En annan användning av kopparsulfat är att bespruta fruktträd med det och där är det mycket hårdare reglerat var man få använda det och hur mycket och vad man ska göra med resterna.

De Lapsus Resurgam

Ahnna
5/31/12, 7:15 PM
#25

#24 Ja, tyvärr är det väldigt giftigt. (Personligen använder jag hellre en metallgryta än att tillföra vitriol till färgningen, vilket också är mer HK.)

Flera andra preparat som används till växtfärgning, och som finns i naturen, är också skadliga vid utsläpp i känsliga områden eller i större mängd. Den som vill vara extra miljömedveten i sin växtfärgning betar sitt garn med urin istället för t.ex. alun, vinsten eller vitrioler. Det kräver dock lite andra metoder. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Leramani
6/1/12, 7:46 AM
#26

Man kanske ska nämna det när man rekommenderar användningen. Hur man ska ta hand om resterna till exempel. Egentligen ska det hällas i dunk och skickas till Sakab för återvinning.

Bäst är ju om man slutar använda giftiga ämnen.

De Lapsus Resurgam

Ahnna
6/2/12, 9:48 PM
#27

I de här artiklarna så har jag bara redogjort för mina egna experiment. Det finns en separat artikel om de ämnen som används vid växtfärgning och där har LinaN skrivit mer ingående om olika egenskaper.

Krasst så är det ju så att om vi skulle skriva allt som man behöver veta eller bör veta om växtfärgning så skulle vi behöva skriva en hel bok och såna finns det ju redan. Glad Artiklarna på sajten är mer som inspiration och förevisning hur man gör, inte en komplett guide till växtfärgning.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
MegN
6/12/12, 8:14 PM
#28

Jag och Mor färgade med vassblommor för några år sen - blev förvånansvärt stark grön färg (fast vattnet var rött - så innan vi lade ner garnet undrade vi om vi hade läst fel i boken, eller tagit fel sorts vass…! Men sen blev garnet grönt - i det röda vattnet…!!!).

Det behöver göras när vassen blommar, dvs någon gång i juli tror jag…???

Magi-cat
6/12/12, 8:43 PM
#29

#28 just det, vassblommor! Det gjorde jag också en gång, och det blev riktigt fint grönt! I juli var det, de ska vara rätt så nyutslagna, då innehåller de mest färg….


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Leramani
6/12/12, 8:49 PM
#30

#27
Att inspirera, utan att nämna att det man tipsar om är starkt miljöfarligt? Vore inte det på sin plats? Krasst??

De Lapsus Resurgam

Miliimli
6/18/13, 9:55 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

Färgade med björk första gången igår. På ljusgrått garn fick jag en underbar grön nyans :)

localmini
2/4/14, 7:45 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

Jag är lite efter i den här tråden nu, men jag ville bara säga emot påståendet att grönt är svårt att få utan koppar eller järn.

Rödlöksskal ger en fin grön färg, utan några konstigheter :)

http://nornornasgarn.blogspot.se/2013/11/vaxtfargning-pa-bestallning.html

(Det är jag som nämns som "en kvinna som ville att vi skulle färga hennes mammas egenspunna garn")

Leramani
2/5/14, 11:05 AM
#33

Snyggt!!

De Lapsus Resurgam

Upp till toppen
Annons: