Annons:
Etikettsömnad
Läst 18463 ggr
Ahnna
3/8/10, 4:47 PM

Sy en flatcap

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På mindre än en halvtimme kan man sy och dekorera en sånhär 1500-talshatt som både män och kvinnor kan bära.

En flatcap kallas olika saker på olika språk, men ordet "flatcap", eller "platt hatt" som det blir direktöversatt till svenska, tycker jag är det bästa för att beskriva den.

Under renässansen blev den här modellen omåttligt populär bland både män och kvinnor över stora delar av Europa och sätten att dekorera den var många. Färgen verkar mer eller mindre alltid ha varit svart, med några undantag, men genom att fästa band, fjädrar och pärlor, eller vackra broscher, eller genom att skära slitsar i den och låta ett kontrasterande sidentyg puffa ut så kunde man göra den mer färggrann.

HenryVIII.jpg
I det här kända porträttet så bär Henrik VIII en typisk flatcap dekorerad med pärlor, strutsfjädrar och metallbleck.

EdwardVI.jpg
I det här porträttet av Edvard VI syns en ganska odekorerad flatcap med en vit strutsfjäder.

Jag valde att sy en väldigt enkel flatcap av en ganska stor modell, men omkretsen på hatten går att göra både större och mindre efter tycke och smak. Min är inte fodrad men naturligtvis kan man göra det, förslagsvis med siden eller linne.

Mönsterbitarna är väldigt enkla:

FlatcapMönster.jpg

En fylld cirkel och en ring. Ringen klipper man ut 3 stycken av, cirkeln 1. Hur stora mönsterdelarna ska vara beror på hur stor hatt man vill ha. Huvudsaken är att ringens innermått går runt huvudet. (Ska man böra någon form av huvudduk under hatten så kan man behöver göra innermåttet lite större.)

NålatBrätte.jpg

Sen nålar man ihop två av ringarna längs ytterkanten och den tredje ringen med cirkelns ytterkant. Räta mot räta. Sy ihop.

Vänd de två ihopsydda bitarna så att rätan hamnar utåt. Pressa sömmarna med ett strykjärn, men akta så att det inte är för varmt!

FlatcapSistaSöm.jpg

Nästa söm är den sista och görs bäst för hand, men det går att göra på maskin också. Lägg de två ihopsydda ringarna på den tredje ringen och cirkeln och nåla ihop alla lager längs "hålet" i mitten. Sy för hand med kaststygn eller sicksacka på maskin med väldigt täta stygn.

Sen är hatten faktiskt klar! Det enda som återstår är att dekorera den - om man känner för det, vill säga. Det behövs inte och även under 1500-talet verkar det ha varit valfritt.

Jag hade två strutsfjädrar, lite metalldelar och pärlor som jag tyckte kunde bli snyggt och såhär blev det:

FlatcapKlar.jpg

Givetvis ska den sitta lika snett på mitt huvud som på hattstocken, helt enligt 1500-talets mode!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
RosaGosa
3/8/10, 5:23 PM
#1

Så fin den blev! hängde inte riktigt med i beskrivningen men ger sig kanske om man testar själv :-)

Ahnna
3/8/10, 6:01 PM
#2

#1 Vad var det du inte hängde med på? Säg till så förtydligar jag.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

RosaGosa
3/8/10, 6:49 PM
#3

Varför måste det vara tre stycken ringar? Är det för att stadga kanterna?

"Sen nålar man ihop två av ringarna längs ytterkanten och den tredje ringen med cirkelns ytterkant."

Hur menar du? Eller är kanske jag som är knäpp som inte förstår ;-) Fullt möjligt!

Ahnna
3/8/10, 7:20 PM
#4

#3 Det blir tre ringar eftersom två av dem blir brättet (ovan- och undersida) och den tredje sitter ihop med "kullen", det som jag kallar för den fyllda cirkeln. Titta på den här bilden så kanske du ser bättre. Man ser i alla fall tydligt de två sömmarna.

Du har tre ringar och en fylld cirkel, så som mönstret visar. Två av cirklarna sys ihop längs ytterkanten - de bildar tillsammans brättet. Den tredje cirkeln sys ihop längs ytterkanten på cirkeln - de bildar hattkullen. Sen syr man ihop de tre cirklarnas innerkanter med kaststygn.

Blev det bättre?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

RosaGosa
3/8/10, 7:26 PM
#5

Ja men då blev det ju solklart! Bilden gjorde att det klarnade. förstod först inte att det skulle vara ett brätte med… Skäms

Ahnna
3/8/10, 9:04 PM
#6

#5 Nej, min bild visar inte så bra. Men på bilden på Edvard VI så syns brättet om man tänker på det.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
wasp
3/11/10, 12:24 PM
#7

Hur stora var dina ringar? Bara så jag har nåt och gå på…

Så fort jag ska sy något runt så slutar det alltid med att det blir nåt litet knöligt eftersom mönstercirkeln alltid blir för liten… *morr*

Ahnna
3/11/10, 1:11 PM
#8

#7 Ungefär 32 cm i diameter, men det är lite stort egentligen, om man inte är ute efter den tyska stilen. För en kvinnlig hatt av brittisk stil, som är lite elegantare (om det var det du skulle göra) så rekommenderar jag 20-25 cm, inte större.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

wasp
3/12/10, 12:22 AM
#9

Ok, tack så mycket Skrattande

Gudris
1/15/11, 1:07 PM
#10

Jag funderar på att sy en flatcap till min bumla, kan det tänkas bli bra? Blir det enklast att fästa den med hattnål eller band?

Ahnna
1/16/11, 12:50 PM
#11

#10 Det är ju ingen typisk bumle-hatt, men visst funkar det. Glad Min är inte fäst på något annat sätt än att jag "klämmer" fast den på huvudduken och den har hittills inte ramlat av ens när det blåser rejält. De bilder jag har i huvudet av bumlor säger att ett knytband runt hakan är helt okej. Annars går det ju lika bra att sätta ett par nålar genom hatten och huvudduken/coifen.

Den här .pdf-filen visar hur man syr en typisk landsknecht-hatt. Den påminner om flatcapen, men är inte riktigt likadan.

För er som undrar: bumla = kampfrau, den kvinnliga motsvarigheten till landsknecht.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Gudris
1/16/11, 2:23 PM
#12

Det blev en ganska icke-hk lite mindre, grön variant av flatcap. Med slitsar på… Kommer nog få sy fast nån slags snöre eller band för fästning. Egentligen ska man väl ha en lite vidare hatt, men bå behövs nån slags stadgande i brättet annars blir det ju en slokhatt… Så här ser den ut uppifrån.

Jag kommer nog göra en riktig när jag har råd att köpa lite svart ylle :)

Ahnna
1/16/11, 2:42 PM
#13

#12 Fin! Glad

Det du behöver för att brättet inte ska sloka på en större hatt är buckram och hattmakartråd. Det blir absolut bäst, men finns inte så vitt jag vet att beställa i Sverige, dock så har Vena Cava Design i UK billigt sådant och frakten kostar inte många kronor.

Men man kan fuska också! Skrattande Vlieselin eller Vliesofix till exempel ger ju stadga även om det inte blir lika bra som buckram. Ett par mellanlager av styvt linne eller jeanstyg kan också funka. Det gör ju inget om brättet slokar litegrann, det är nog bara hur HK som helst. Jag tvivlar på att knechtarna hade särskilt avancerade hattar.

Jag har för övrigt sett knecht-hattar i enbart ylle som sitter bra utan att sloka, så det beror nog på vilket ylle man använder också.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Gudris
1/16/11, 2:50 PM
#14

#13 Tack :)

Smart, det är nog ganska mycket förutfattade meningar från min sida :P Yllet jag har är ju ganska styvt… Vi får väl se hur det blir när jag vågar prova.

Upp till toppen
Annons: